Jag har årskort på Östgötatrafiken men får inte åka dit jag vill!

Tio kommunöverskridande resor är inte nog. Det blir fem resor om jag ska hem också. Det blir således en gång i veckan som jag kan lämna min kommun. Men jag vill exempelvis hälsa på mina vänner. Ha en fysisk aktivitet en kväll i veckan. Hälsa på mamma. Handla på IKEA. Gå på hockey. Vara med på ett styrelsemöte i min förening.

Alla personer som har ett årskort på Östgötatrafiken kan åka kollektivt hur som helst hela dagarna i Östergötland. Inte jag, för jag har en synnedsättning, skriver insändarskribenten.

Alla personer som har ett årskort på Östgötatrafiken kan åka kollektivt hur som helst hela dagarna i Östergötland. Inte jag, för jag har en synnedsättning, skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Holgersson

Insändare2024-11-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla personer som har ett årskort på Östgötatrafiken kan åka kollektivt hur som helst hela dagarna i Östergötland. Inte jag, för jag har en synnedsättning. Vi anser att det är diskriminering.

Samhället ställer krav på flexibilitet och rörelsefrihet för alla medborgare. Även för mig som är beroende av färdtjänst. Det understryks även i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den säger tydligt att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett oberoende och självständigt liv.

Synskadades riksförbund Östergötland ställer oss högst frågande till hur dessa begränsningar rimmar med en jämlik kollektivtrafik och allas lika värde. Vi som är beroende av färdtjänst vill ha samma rörelsefrihet i länet som andra. Vi nöjer oss inte med att bara kunna korsa kommungränsen en gång i veckan.

Synskadades riksförbund Östergötland kräver:

• Att personer som är beroende av särskild kollektivtrafik fortsatt ska kunna resa lika obehindrat som med allmän kollektivtrafik, mer specifikt;

• Att färdtjänst ska kunna användas oavsett ändamål.

• Att antalet resor ska vara obegränsat.