"Inte lämpligt att 10-åringar springer runt på stan"

Det mest brottsförebyggande är att barnen ser sina föräldrar gå till jobbet, menar Charlotte Widegren (M) i en insändare.

Det mest brottsförebyggande är att barnen ser sina föräldrar gå till jobbet, menar Charlotte Widegren (M) i en insändare.

Foto: TT/MVT

Insändare2023-11-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser i landet en grov gängkriminalitet med ett enormt våldskapital som vi aldrig tidigare skådat. En slags inhemsk terrorism. Jag ser det som systemhotande mot vårt öppna demokratiska samhälle. Det som vi länge stolt kallat vårt Sverige.

Vi har också en desinformationskampanj mot den svenska socialtjänsten där man uttrycker att vi kidnappar barn. Socialtjänstens medarbetare har en tuff vardag där man ständigt utsätts för hot och hot om våld. Även politiker är utsatta, vilket också hotar demokratin.

I beslut som fattas inom socialtjänsten ska man alltid ha barnets bästa i fokus. Vi ser att många barn far illa i hemmet och vi ser att så små barn som 10-åringar dras in i kriminalitet. Så här kan vi naturligtvis inte ha det. Det brottsförebyggande arbetet måste drivas lika systematiskt och effektivt som det brottsbekämpande arbetet. Det ska inte upplevas som en målkonflikt i det arbetet utan båda delarna är lika viktiga. Det är avgörande för att kunna vända den negativa utvecklingen och se till att barn får vara barn.

Sekretessregler behöver ändras så att socialtjänst, skola, hälso- och sjukvård och polis kan samarbeta för att fånga upp barn i ett tidigt skede för att motverka att barn hamnar snett. Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät och har en central roll i att förebygga ungdomskriminalitet.

En ny socialtjänstlag är på gång som stadgar att socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande, vara mer lättillgänglig och att insatser ska bygga på beprövad kunskap. Lagen är efterlängtad och en förutsättning för att bättre förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

Här i Motala ser vi ett ökat problem med droger och kriminalitet och det skadliga bruket av kristall återfinns lång ner i åldrarna. Vi arbetar förebyggande genom att vara ute på skolor och träffa elevgrupper och prata normer, värderingar, machokultur, kriminalitet och droger. Man har föreläsningar riktade bland annat mot vårdnadshavare. Man har behandlingsinsatser både vad gäller skadligt bruk och kriminalitet.

För en tid sen fattade socialnämnden beslut om att se över alla våra förebyggande insatser för att veta om vi träffar rätt i det förebyggande arbetet eller om vi måste bli spetsigare utifrån dagens problematik. Vi behöver också veta att det vi gör är baserat på kunskap och verkligen är effektivt.

Min personliga åsikt är dock att det mest brottsförebyggande är att barnen ser sina föräldrar gå till jobbet, att barnen klarar skolan, en meningsfull fritid och ett utökat föräldraansvar som vi i socialnämnden ser brister alltmer. Det kan inte vara lämpligt att 10-åringar springer runt på stan eller i olämpliga miljöer istället för att vara hemma på kvällarna och läsa läxor eller vara på en fritidsaktivitet.

Charlotte Widegren (M) socialnämndens ordförande Motala