Inte alltid enkelt att ha koll och insyn

När man sitter som en del i den politiska majoriteten så har man ett ansvar gentemot medborgarna i sin kommun.

"Jag fick acceptera att kommunen instämde med Vätternvårdsförbundets expertis", skriver Tommy Kennberg (MP).

"Jag fick acceptera att kommunen instämde med Vätternvårdsförbundets expertis", skriver Tommy Kennberg (MP).

Foto: Elin Larsson

Insändare2020-03-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man förväntas ha koll och insyn i alla ärenden som inkommer till kommunen för en sakkunnig behandling, men så enkelt vill jag påstå att det inte alltid är. 

Ett exempel på detta är ärendet om en eventuell överklagan av Länsstyrelsen i Västra Götalands beslut att tillåta försvarsmaktens dränering och grundvattensänkning på en del av Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats. 

Ärendet hade inkommit till kommunen från Aktion Rädda Vättern (ARV) och jag tog upp det som en punkt vid majoritetens möte i slutet av januari. Jag framförde då att Miljöpartiet ville att kommunen skulle överklaga beslutet. 

Jag fick inte gehör i frågan, utan fick acceptera att kommunen instämde med Vätternvårdsförbundets expertis som inte såg sakliga skäl till överklagan.

I detta läge hade jag inte vetskap om att brevet som skickats från ARV till samtliga Vättern-kommuner inte hade diarieförts korrekt. Om jag hade vetat detta, så hade jag yrkat på att ärendet skulle behandlas i kommunstyrelsen, så att alla partier hade fått vara delaktiga i kommunens beslut kring en eventuell överklagan. 

Tommy Kennberg, ordförande för Miljöpartiet i Vadstena