Inga fler tomma löften!

Den 1-12 november 2021 är det dags för FN:s nästa stora klimatmöte COP26 I Glasgow. Mötet är efterlängtat och skulle egentligen ha genomförts 2020 men sköts upp på grund av coronapandemin. Syftet med mötet som leds av Storbritannien och Italien är att enas om att öka tempot i klimatarbetet.



Nu måste löften genomföras och tempot öka om klimatavtalet från COP21 i Paris 2015 ska bli verklighet, skriver FridaysForFutureLinköping.

Nu måste löften genomföras och tempot öka om klimatavtalet från COP21 i Paris 2015 ska bli verklighet, skriver FridaysForFutureLinköping.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2021-07-04 14:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi håller med. Nu måste löften genomföras och tempot öka om klimatavtalet från COP21 i Paris 2015 ska bli verklighet. Den globala uppvärmningen måste hålla sig avsevärt under 2°C och vi behöver göra ytterligare ansträngningar om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till 1,5°C. 

Inga fler tomma löften säger vi från FridaysForFuture, och manar till lokala arrangemang och manifestationer inför och i samband med klimatmötet i Glasgow. Det är nu det måste hända. Såväl lokalt som globalt. I Östergötland, i Sverige och i världen kommer vi de närmaste åren att fatta de beslut som avgör om vi kommer att lyckas.

När domstolar nu har börjat slå fast att företag och stater måste göra mer för klimatet och fossilfria lösningar får fäste inom industrin visar detta att omställningen till en fossilfri framtid har börjat. Men bevisligen behöver vi kämpa vidare. Den värmebölja som plågar nordvästra USA och Kanada är bara det senaste exemplet på konsekvenser av klimatförändring och global uppvärmning.

Tempot i omställningen måste därför öka. Vi i FridaysForFuture vill göra allt vi kan för att uppmärksamma det viktiga klimatmötet i Glasgow 1-12 november. Att skapa opinion och engagemang är en väg framåt. Avgörande beslut måste fattas men alla kan göra något. Så väck en diskussion på jobbet eller i din förening! Ta upp detta med släkt och vänner! Klimatet kan inte vänta!