Inför totalförbud mot alla religiösa friskolor

"Att indoktrinera barn redan i förskolan med gamla berättelser och myter om gudar som sanning, kan knappast vara till gagn för små barn i sin fortsatta skolgång" skriver insändarskribenten.

"Barn ska naturligtvis lära sig om religioner, men inte bli påtvingade en religion" skriver insändarskribenten.

"Barn ska naturligtvis lära sig om religioner, men inte bli påtvingade en religion" skriver insändarskribenten.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2022-08-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det finns så många trosriktningar. Hur vet man att den heliga skrift som man själv har vuxit upp med är den sanna? Och om alla de andra har fel, vad finns det då för skäl att tro att ens egna heliga skrift inte också är fel? ” (Richard Dawkins, Hej Då Gud!)

Miljoner människor i vårt svenska samhälle tycks tro att världen är 6 tusen år gammal. Och att det är fullt rimligt att bibeln är Guds ord eftersom många av händelserna i Nya Testamentet bekräftar Gamla Testamentets profetior. Att Jesus kommer att återvända för att döma levande och döda. Att Gud inte är ansvarig för det mänskliga lidandet. Men hur ska vi då förstå påståendet att Gud är både allvetande och allsmäktig?

Vetenskapliga fakta förklaras alltid med hänvisning till andra fakta – förklaringsmodeller som är ”teorier”. Teorier som sedan kan testas om och om igen och alltid komma till samma resultat. ”Evolutionsteorin” antyder inte på något sätt att evolutionen inte är ett faktum.

Alla gudar ska tillfredsställas. Och då menar jag inte bara den kristna. Nu är det konkurrens. Fler gudar har invandrat och kräver sina ”rättigheter” och tilldelning av statsbidrag för sina barns indoktrinering av villfarelsen. 

Men det tycks nu som om mina socialdemokratiska vänner hakat av den gamla Broderskapsrörelsen, eller som de idag kallar sig: Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (STS). En kristen rörelse i rörelsen, som haft stort inflytande på partiet politik under lång tid. 

Skolministern Lina Axelsson Kihlbom har tillsammans med regeringen har lagt fram ett förslag på en förändring av lagen och säger bland annat att det ska bli stopp för nya fristående skolor med konfessionell inriktning, inom två år. Att religiös påverkan inte hör hemma i skolan. Hon säger även att vi inte ska använda skattemedel till antidemokratisk verksamhet.

Varför inte ett totalförbud mot alla religiösa friskolor? Där även förskolor med konfessionell inriktning ingår. Att indoktrinera barn redan i förskolan med gamla berättelser och myter om gudar som sanning, kan knappast vara till gagn för små barn i sin fortsatta skolgång. Det kommer att försvåra för barnen att forma sin egen tro och övertygelse.

Barn ska naturligtvis lära sig om religioner, men inte bli påtvingade en religion. Troende människor kommer det alltid att finnas. Och religionsfriheten är på inget sätt hotad. Den kommer att finnas kvar i ett demokratiskt samhälle. Lagförslaget handlar om att försvara barns- och ungdomars rätt till religionsfrihet.