Inför parkeringsavgift på "gratisgatorna" i Varamon

"Stora folksamlingar medför dock vanligtvis vissa problem och besökarna till Varamobaden utgör inget undantag" skriver insändarskribenten.

"Att fortsätta städa efter andra, få soptunna fullproppad av andras sopor samt ha ett konstant flöde av bilar som spyr ut avgaser när de letar efter gratis parkeringsplats vill jag slippa" skriver insändarskribenten.

"Att fortsätta städa efter andra, få soptunna fullproppad av andras sopor samt ha ett konstant flöde av bilar som spyr ut avgaser när de letar efter gratis parkeringsplats vill jag slippa" skriver insändarskribenten.

Foto: Thomas Augusson

Insändare2022-08-16 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren har bjudit på många soliga dagar som lockat ett stort antal besökande till Varamobaden. Många verkar resa ganska långt då inflödet av bilar är stort de dagar som inbjuder till strandliv. Alla är så välkomna att ta del av denna fina del av Motala. 

Stora folksamlingar medför dock vanligtvis vissa problem och besökarna till Varamobaden utgör inget undantag. Att det lämnas stora mängder skräp på stranden är ett välkänt fenomen. Att få badgästerna att ta ansvar för sina egna sopor verkar vara omöjligt att uppnå. Nu är problemet med nedskräpning och ett ansvarslöst beteende gällande det man lämnar efter sig inte något unikt för Motala. Det rapporteras om samma problem från norr till söder i hela landet. Varför har det blivit så?

Även problemet med att bilar parkeras lite hur som helst och blir till en olägenhet är lika frekvent förekommande över landet som helhet. Åsikten verkar vara att ”bara jag kan parkera på bekvämt avstånd och helst gratis så bryr jag mig inte om det skapar problem”.  I Varamon har fler parkeringsytor tillkommit. Bra! Alla parkeringar är dock avgiftsbelagda. En effekt av detta är att många letar efter ”gratisparkering”. 

Samtliga gator som går österut från Bispgatan är det gratis att parkera på. Dessa gator blir snabbt igenkorkade av bilar även om det finns gott om lediga platser på de avgiftsbelagda parkeringarna. Gratis är gott! 

Då många har lärt sig var det är gratis att parkera så är det ett ständigt åkande, gata upp och gata ner, hela dagarna för att hitta avgiftsfri parkering. Det är ett ständigt flöde av biltrafik. Framkomligheten begränsas av alla som parkerar längs gatorna, ibland på båda sidor så att endast ett smalt körfält i mitten blir kvar. Allt körande och letande efter gratis parkering medför onödigt stora utsläpp av avgaser. En annan olägenhet är att en del av ”gratisparkerarna” inte vill ta hand om sina egna sopor utan lämnar skräpet på gatan. Några använder sig av fastighetsägarnas soptunnor och trycker ner pizzakartonger, matrester, plast, burkar och så vidare i den privata tunnan. Mycket irriterande!

När det nu ska kosta att parkera i Varamon så bör parkeringsavgift införas även på ”gratisgatorna”. Perioden 15/6 – 15/8 räcker gott. P-avgifter även på gatorna kan nog minska mycket av nämnda problem. Själv bjuder jag gärna mina privata gäster på avgiften! Men att fortsätta städa efter andra, få soptunna fullproppad av andras sopor samt ha ett konstant flöde av bilar som spyr ut avgaser när de letar efter gratis parkeringsplats vill jag slippa.