Med anledning av biltvättarhelgen 25-26 april. Att tvätta bilen på garageuppfarten skulle vara ett stort miljöproblem som ska jämföras med allt det vatten som spolas och rinner på bilen under färden en regnig dag på vägar och gator. Vart rinner det vattnet?
Definitivt inte till reningsverket, för det skulle bli väldigt stora volymer att rena.
Utan att gissa för vilt så stannar säker över 90% av all smuts på gatan i regnvattnet. Det är nog fysikaliskt omöjligt att all smuts fastnar på bilen, för då skulle den öka kraftigt i vikt.
I pölar på gator dricker ibland fåglar och katter vattnet, ska vi då se dessa som miljöfarligt avfall? Det finns personer som gärna plockar något ätbart, typ bär, i vägkanten, hoppas det smakar gott efter all skitig snö och regnvatten från vägen.
Det är många kommuner som ondgör sig över personer som "fultvättar hemma". Att gorma över personer som tvättar bilen hemma är lätt. Troligen fastnar inte ens 2% av föroreningarna på bilen medan resten stannar på gatan.
Men självklart ska man använda ett biologiskt nedbrytbart tvättmedel när man blöter bilen hemma vid garaget.
Kommunen bör uppmuntra husägare att samla regnvatten för att användas i trädgård tillexempel, vilket skulle minska belastningen på reningsverket i två led, dels rening och förbrukning av vatten. Vi bör inse att brist på dricksvatten kommer att uppstå med klimatförändringar som kommer, kanske dags att sluta spola toa med dricksvatten?
Eller att bygga stora betongkonstruktioner, broar, järnväg, infrastruktur, som förbrukar dricksvatten som aldrig återkommer utan för all framtid binds i betongen. Stål är återvinningsbart men inte betong. Det som i framtiden kommer skapa strider mellan människor är tillgång på rent vatten.