Hur stödjer Vadstena kommun kommunens småföretagare?

Vi har över 1000 registrerade företag i kommunen. Av dessa är säkerligen 400 aktiva företag. Merparten är småföretagare – många hantverkare, konstnärer, entreprenörer, butiksägare och besöksnäring. Endast fem företag omsätter över 100 mkr.

"Hur ofta har kommunledningen denna negativa attitydfråga uppe till diskussion?" skriver insändarskribenten.

"Hur ofta har kommunledningen denna negativa attitydfråga uppe till diskussion?" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2022-11-01 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara småföretagare är ingen dans på rosor. Varje dag är för de flesta en kamp för överlevnad.

I en nyligen genomförd undersökning har kommunens ranking avseende företagsklimatet försämrats – plats 74 av landets 290 kommuner.

Tyvärr visar undersökningen att även kommunens tjänstemäns negativa attityd till företagande har försämrats ytterligare – plats 105 av 290 kommuner.

Hur ofta har kommunledningen denna negativa attitydfråga uppe till diskussion? Och i så fall – kan ni beskriva hur kommunens ledning arbetar för att motverka denna negativa attityd – för att aktivt stödja kommunens småföretagare? Detta är nödvändigt för att vi skall få en välmående kommun. Småföretagarna är värdefulla skattebetalare i kommunen, kanske de allra största? Alla tjänstemän i kommunen – speciellt de högre tjänstemännen – har ett ansvar att hjälpa kommunens småföretagare så mycket som möjligt.

LOU – Lagen om Offentlig Upphandling – är ett område som styr kommunens upphandling av de större inköpsprojekten. Här är det viktigt att kommunens småföretagare får vara med. De flesta småföretagare är yrkesskickliga, men ofta mindre kunniga när det gäller papper och administration. 

Vi i Vadstena fria röst menar att kommunens tjänstemän aktivt ska hjälpa till och informera de lokala småföretagare som är aktuella för ett upphandlingsprojekt. Vi anser också att de inköp som inte lyder under LOU, typ löpande inköp, småuppdrag och löpande underhåll – ska till allra största delen utföras av kommunens småföretagare – helst inte från andra kommuner. Så är det inte idag. Småföretagarna i Vadstena är värdefulla skattebetalare. Till skillnad från småföretagare från andra kommuner.

Här kommer några förslag till förbättringar från kommunens sida:

  • Attityd- och policyfrågan – diskutera och ta ett policybeslut att kommunen tydligt ska stödja småföretagare. Säkerställ att samtliga tjänstemän är medvetna om detta ansvar.
  • Kartlägg kommunens samtliga småföretagare så ni vet vilka dessa är och vad de kan utföra för tjänster.
  • Utbilda och informera samtliga småföretagare om LOU, erbjud att hjälpa till med pappersarbetet. En workshop/infomöte varje år.
  • Informera berörda småföretagare när det är dags för en aktuell upphandling.

Som synes vill vi uppmana kommunen att kraftfullt stödja kommunens småföretagare! För Vadstenas bästa.