Hur länge ska politiker styra över vår sjukvård?

"Om man tittar på Tyskland, så har man en överläkare som vd och denna har en grupp av specialläkare som stab" skriver insändarskribenten som vill se ett skifte inom ansvaret för sjukvården.

"Det fungerar bättre än när politiker styr. Då de är sjukvårdskunniga och välutbildade personer" skriver insändarskribenten.

"Det fungerar bättre än när politiker styr. Då de är sjukvårdskunniga och välutbildade personer" skriver insändarskribenten.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2022-04-07 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste idag, 2/4 2022, en bra ledare i MVT av Mimmie Björnsdotter Grönkvist angående regionvalet. 

Det fick mig att undra hur länge vi ska fortsätta med att låta politiker styra över vår sjukvård? Vad har de för sjukvårdsutbildning? Alla är väl medveten om kömiljarderna men inget har hänt, köerna är fortfarande långa. Hur många miljoner har staten skjutit till under alla dessa år, förr till landstingen och nu till regionerna? Och ingen bättring. 

Sjukvårdspersonalen gå på knäna med dåligt lön och orimliga arbetstider. Är det någon som vet vilka löner, förmåner alla dessa politiker plocka ut varje månad? Eller är det någon som vet hur många politiker som sitter med i region Östergötland? 

Om man tittar på Tyskland, så har man en överläkare som vd och denna har en grupp av specialläkare som stab och dessa sköter hela sjukvården. Vid små anskaffningar för sjukvården så är länet ansvarig, blir det större anskaffningar till sjukhuset så går staten in.

Det fungerar bättre än när politiker styr. Då de är sjukvårdskunniga och välutbildade personer.

Varför kan vi inte pröva samma modell i Sverige? Om vi tänker på hur det gick till på Karolinska i Stockholm, och även i andra regioner rent finansiellt?

Det vore kanske något att tänka på för alla väljare i årets val.