Detaljplanerna för ishallarna längs med R 50 är nu ute för granskning och de kommer inom kort att beslutas av kommunstyrelsen. Vad kostnaderna för byggandet i slutändan kommer att bli och hur det kommer att belasta den kommunala ekonomin är det dessvärre ingen som idag kan ge klara besked om. För ingen tror väl på allvar att de 295 miljoner som man inledningsvis kalkylerade med på långa vägar kommer att räcka. Höjda råvarupriser, stigande inflation, höjda räntor och skenande elpriser gör att den kalkylen inte på långa vägar kommer att hålla.
Den fråga som våra beslutsfattare måste svara på innan man ens kommer i närheten av ett beslut om detaljplanerna, är således hur ishallsbyggandet kommer att belasta kommunens ekonomi i ett längre perspektiv. För några höjda skatter avser man ju inte att införa. Så varifrån kommer pengarna att tas för att under flera årtionden kunna avsätta medel till att betala räntor och amorteringar av byggandet? Det handlar trots allt om åtskilliga miljoner man årligen måste punga ut med! Är det äldreomsorgen man kommer att skära ner på?
Kanske kan personalen där springa lite snabbare och arbeta lite smartare? Eller är det till priset av större klasser i skolan och större barngrupper i förskolan? Eller till priset av ett eftersatt underhåll av gator och vatten- och avloppsnätet? Här får vi skattebetalare inga svar från våra beslutsfattare.
Ingen vill eller kan svara på frågan varifrån pengarna ska tas, mer än att det finns en modell för hur nämnderna ska kompenseras för ökade driftkostnader. Men varifrån ska pengar tas för att kunna ge den kompensationen? För logiken är ju klar: om kommunen ökar sina utgifter måste ju pengarna tas någonstans ifrån och då måste man ju spara in på något annat. Vi får ju knappast manna från himlen för att täcka de extra utgifterna!
Motalamoderaterna skriver på Facebook att bygget av ishallarna planeras att starta under våren 2023. Är det så illa att bygget kommer att starta oavsett prislapp och oberoende av hur det kommer att påverka kommunens framtida ekonomi?
Med tanke på att området enbart omfattar drygt 8 hektar kan man dessutom fundera över om ytan verkligen är fullt tillräcklig för en idrottsverksamhet som kräver stora arealer. Hur tänker man om man i framtiden kan komma att behöva utöka verksamheten? När man redan från början försöker trycka in så mycket som möjligt på så begränsad yta innebär det ju att man redan inledningsvis får problem.
Varamon är ju ett attraktivt och åtråvärt område att bo på och man ställer sig frågan över lämpligheten i att placera ett idrottscenter just där. Området borde bättre nyttjas till att bygga bostäder på. Det centrala läget med tillgång till all service på nära håll och med naturen inpå knuten är perfekt för barnfamiljer. Försäljning av tomtmarker skulle dessutom ge kommunen ett välbehövligt ekonomiskt tillskott. Så varför förstöra ingången till Varamon med stora och höga byggnader på 28 meter?
Framtagandet av detaljplanerna för ishallarna är inget annat än ett illa hanterat hastverk. Ett flertal viktiga aspekter såsom hur trafikflödet och dagvattenhanteringen vid skyfall ska hanteras har inte beaktats i tillräckligt hög grad. Det är illa! I synnerhet när det samtidigt finns alternativa och billigare platser som man i första hand borde ha tittat på. Jag vill avslutningsvis understryka att jag inte missunnar bandyn en ny anläggning. Det är inte det diskussionen handlar om, utan om att det inte får ske till vilket pris som helst eller på bekostnad av annan för kommunen lagstadgad verksamhet.
Tänk om och tänk rätt!