Hur har ni kommit fram till antalet besökare?

Upprepar man ett mantra tillräckligt mycket blir det till en sanning som man vill få omgivningen att tro på.

Att använda stora ord och bolla med siffror hämtade från en utredning som bygger på hörsägen är enkelt, menar skribenten.

Att använda stora ord och bolla med siffror hämtade från en utredning som bygger på hörsägen är enkelt, menar skribenten.

Foto: Victor Berlin

Insändare2020-11-10 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Så mycket har förseningen av Lalandia kostat" (3/11):

Det är precis vad Motala kommun och Åke Lindberg gör. Ett mantra som är en okritisk hänvisning till HUI (ägt av branschorganisationen Svensk Handel) som menar att det ska bli 340 nya jobb, skatteintäkter och synergieffekter. 

Man får det resultat man betalar för grundat på de uppgifter man lämnar för utredningen. I det här fallet 650 000 årliga besökare grundat på uppgifter från Lalandia och jämförelser med anläggningarna i Danmark. I HUI-rapporten hänvisas till Lalandias uppgifter som till exempel "enligt Lalandia, uppgifter från Lalandia A/S" och så vidare. 

Lalandia i Billund har Legoland som närmaste granne och dessutom en stor flygplats vilket inte finns i Motala.  Motala ligger dessutom avskilt från E4 och är ingen järnvägsknut. På fråga till HUI, Lalandia och Motala kommun kan ingen redogöra för hur man kommit fram till dessa siffror. Motala kommun har inte gjort någon egen marknadsundersökning eller riskanalys, något som borde ligga i deras intresse i en så stor affär med våra skattepengar och miljön med släckt strandskydd som insats. Kommunen hänvisar till att de litar på Lalandia och HUI. 

Att använda stora ord och bolla med siffror hämtade från en utredning som bygger på hörsägen är enkelt. Det skulle vara intressant om Åke Lindberg kan specificera hur han kommit fram till dessa siffror om 650 000 årliga besökare. Något som ingen av parterna i Lalandiaprojektet kunnat redogöra för trots många frågor. Faktiska siffror är att Motala kommun har lagt ut 76 156 761 kronor i Lalandiaprojektet vilket kan styrkas av uppgifter från Motala kommun. 

I avtalet med Lalandia finns heller ingen återköpsklausul och enligt köpeavtalet får Lalandia köpa marken utan krav på att bygga. Många miljoner har kommunen spenderat på konsulter och diverse externa utredningar. Men ingen undersökning om rimligheten i om badet verkligen kan locka så pass många som 650 000 besökare per år. Varför har man inte gjort det? Det får vi inget svar på. 

Genomgång av handlingar och information i projektet ligger till grund för våra överklaganden. Att det sedan tar lång tid inom rättsväsendet kan ingen av oss påverka. 

Facebook är en fiktiv värld där ett stort antal följare kan skriva och gilla det dom inte behöver stå för i "real life" som det heter i datavärlden. 

En registrerad fysisk förening består av betalande medlemmar som i gemensamma möten arbetar med att ta fram faktiska uppgifter och information som vi anser behöver granskas. Vi har även en Facebooksida där vi presenterar den information vi tar fram och där vi alltid kan hänvisa till källan.