Hur går strategin från ord till handling?

Centrumvisionen. "På södra stranden är visionen ett område för sjönära bostäder där oljecisternerna i dag står" skriver Torbjörn Kelfve.

Centrumvisionen. "På södra stranden är visionen ett område för sjönära bostäder där oljecisternerna i dag står" skriver Torbjörn Kelfve.

Foto:

INSÄNDARE2016-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Camilla Egberth och Peter Ingessons debattartikel i MVT 8/11.

”Motala kommun ska ha ett företagsklimat i toppklass. Det har vi tagit i hand med näringslivet på.” Så skriver Egberth och Ingesson i sin debattartikel. Jag applåderar ambitionen, men kan inte låta bli att undra hur deras strategi går från ord till handling. Den välbesökta ställplatsen för husbilar på södra stranden, vilken även servar sjöstaden med en båtmack, ska bort för att ersättas med ett rekreationsområde. Så kan det gå när staden äntligen har en camping av rang! Nöjd företagare?

Efter år av investeringar från en växande skara entreprenörer har vår hamn utvecklats till en riktig turistmagnet. Då ska plötsligt en ny detaljplan arbetas fram för att kringskära besökarnas parkering till förmån för ett hyreshus. Och det ser man som självklart trots att företagarna i hamnen konstaterat minskad omsättning till följd av Vätternrundans blockering av parkeringen i fyra veckor. Logiskt? Företagsvänligt? Ja, det är väl byggherrarna som instämmer i så fall. De kommer till kommunen och pekar: "Vi vill bygga i kv Linden, och det ska vara en köplada!" Eller: "Vi vill bygga på hamnparkeringen och det ska vara ett hyreshus!" Och kommunen bockar och tackar ödmjukast att någon visar intresse för vår lilla stad. Noll självkänsla, noll stolthet, noll strategi.

Kan inte låta bli att åter snegla på Centrumvisionen som borde vara ett styrdokument för utvecklingen av centrala Motala. Där finns tydligt angivna tomtlägen som behöver bebyggas och hamnparkeringen är inte ett av dem. På södra stranden är visionen ett område för sjönära bostäder där oljecisternerna i dag står. Husbilarna livar upp och skänker därmed trygghet till det gångstråk som ska förbinda det kommande bostadsområdet med centrum, klart bättre än vad en park kan erbjuda. På Tillväxtverkets hemsida framgår att ”turism- och besöksnäringen växer” i Sverige, men att näringens företag ”ser lagar och myndighetsregler som ett större hinder än genomsnittsföretaget”.

Motala är uppenbarligen inget undantag, men frågan är, finns några ambitioner att ändra på det?

Läs mer om