Hög tid att göra något åt nedskräpningen

Sedan ganska många år tillbaka, så har problemet funnits, att människor dumpar det mesta som inte skall dumpas på de olika återvinningsstationerna i Motala.

"Här behövs skärpning och att var och en tar sitt ansvar!" skriver insändarskribenten.

"Här behövs skärpning och att var och en tar sitt ansvar!" skriver insändarskribenten.

Foto: Insändarbild

Insändare2021-03-10 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter varje helg kan man se hur det bakom containrarna finns mängder med grovavfall som inte hör hemma där.

För några år sedan föreslog jag i en insändare, att man skulle sätta upp övervakningskameror vid varje station. Mitt förslag bemöttes omedelbart av ett nej i en annan insändare, som menade, att detta är att kränka den personliga integriteten.

För min egen del får det sätta upp hur många kameror som helst, då jag inte har någonting att dölja, och jag använder återvinningsstationen för det den är till för.

Om det här nu skulle vara kränkande, att sätta upp någon form av övervakningskameror, så kan man ju åtminstone förvänta sig, att ansvariga för de olika stationerna här i Motala, åtminstone hade skyltar som upplyser om att det är förbjudet att dumpa sådant som inte hör hemma här.

2006 blev en 76-årig kvinna i Skara åtalad för att hon hade ställt en stekpanna vid en sopcontainer efter som den inte gick att få in i containern för metallavfall.

Kvinnan dömdes inte för nedskräpning, men fick betala ett skadestånd på 100: - kronor till bolaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Det är väl första och enda gången som ansvariga för återvinningsstationerna överhuvudtaget agerat. Följden blir ju gärna det att det är riskfritt att fortsätta att bli av med sitt avfall på fel sätt.

Kanske är det hög tid att ansvarigt företag för våra återvinningsstationer börja agera, så att människor börja ta ansvar för sitt avfall och inte använder återvinningsstationerna som dumpningsplats för sängar, möbler, gamla dammsugare, tv-apparater och mycket annat.

Det går ju också att ringa kommunen och begära hämtning av grovavfall, ett smidigt sätt att få hjälp.

Här behövs skärpning och att var och en tar sitt ansvar!

Läs mer om