Klockrike, 30 januari 2018. MVT:s landsbygdsdebatt:
Konsekvensanalys?
-”Nu så här i efterhand menar du? Nä.”
Så intresserad var Nicklas Rudberg av att veta hur deras beslut har påverkat bygden, familjerna och framför allt barnen. Det var ju för barnens skull som den trygga, lugna skolan i Godegård skulle stängas. För barnens skull som de ska få sitta timvis på en buss varje dag. För barnens skull som de dessutom måste åka bil runt hela norra kommundelen när föräldrarna försöker lösa logistiken med att hämta och lämna syskon på förskolor och fritids som ligger 2 mil från varandra.
Låt mig ge dig en kort konsekvensanalys ändå:
Det är 3,5 heltidsanställda som har blivit sjukskrivna som en direkt orsak av nedläggningen. 3,5 är en stor andel av en liten grupp personal. De som ni inte har knäckt är oerhört starka, som fortfarande orkar jobba.
Våra barn får åka 76 minuter med skolbuss varje dag, i snitt. Det är en ökning med 136 procent. Alla barn har mer än fördubblat sin restid till skolan. Det här är små barn. När min son Oskar börjar F-klass nästa höst är han 5 år. Han får sitta på en buss minst 80 minuter per dag, och då hör vi till dem som “klarade sig bäst”.
Vi har rapporter från föräldrar vars barn kommer hem ledsna, med huvudvärk och med ont i magen. Typiska stressignaler. Bästa vänner har separerats. Mottagande skolor fick ingen tid alls att förbereda sig på.
De familjer som har barn på fritids och/eller förskola har extra bilkostnader på upp till 1 500 kronor per månad. För att inte tala om de ökade koldioxidutsläppen av alla extra mil.
Skolodlingen, som startades av föräldrar och Godegårdsbor 2015, belönades med ett treårigt Leader-stöd från Jordbruksverket 2016 och har uppmärksammats i media över hela landet. Just nu försöker vi hitta fotfästet och bestämma hur vi går vidare. Men det blir svårt med en skolodling utan skola så klart.
Barnen på förskolan får inte längre tillgång till Bokbussen. Nu kommer den så sent på dagen att alla barnen utom en har hunnit gå hem.
De boende på Solgläntan, som kommunen lovade inte skulle påverkas av nedläggningen, får numera ingen frukost och köket är obemannat på helger. Då körs mat ut från Motala en gång om dagen, som måste värmas upp. Jämför det med tidigare höstar, när de äldre kunde äta potatis som barnen satte och skördade på åkern mitt emot boendet.
Även de som arbetade i köket på Solgläntan har påverkats i högsta grad, då två av tre tjänster har tagits bort.
Så sammanfattningsvis har vi fått ökade kostnader för både kommunen och försäkringskassan. Ni har orsakat personligt lidande bland både personal, föräldrar och barn. De äldre i Solgläntan får äta uppvärmd mat, som tillagas på annan ort. Att säga att ni har fått dålig PR på grund av nedläggningen är en underdrift. Och allt detta på grund av att ni lade ner en skola där alla trivdes, där målen uppfylldes med råge, där elevantalet var stabilt (och till och med ökande från HT 2018), där ekonomin gick ihop och där personalbesättningen var stabil i minst 10 år till. Jag förstår dig Nicklas, med de här konsekvenserna hade jag också stoppat huvudet i sanden.
Anna Hellqvist
Godegårdsbo