God undervisningskvalitet

Undervisning. Alla skolor på landsbygden har inte rekryteringsproblematik och dålig kvalitet, menar skribenterna.

Undervisning. Alla skolor på landsbygden har inte rekryteringsproblematik och dålig kvalitet, menar skribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2017-06-19 11:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som föräldrar till barn i Godegårds skola blir vi oerhört upprörda när skolan i flera artiklar på senaste tiden blir förknippad med rekryteringsproblematik och detta till följd av ett landsbygdsproblem.

Vi vill med denna insändare understryka att det inte är dessa problem vi brottas med. Frågan lyftes på det inledande informationsmötet som hölls den 4 april där verksamhetschef för grundskola, grundsärskola och elevhälsa Kristina Stenvall och utvecklingsstrateg och landsbygdssamordnare Anders Bengtson presenterade det underlag kommunen har för att initiera en utredning om hur man ska kunna säkerställa kvaliteten på undervisningen på Godegårds skola i framtiden.

En pedagog i Godegårds skolas verksamhet sedan hösten 1988, förklarade tydligt på detta möte att skolan inte har eller har haft några som helst problem med att rekrytera behörig personal.

Problemen bottnar i en kommun som inte vill förstå värdet av att ha en levande landsbygd och hur privilegierade våra barn är som får gå i denna skola. Även på landsbygden har vi olika problem och fördelar på de olika skolorna, precis som på skolorna belägna i staden. Vi ser att det är viktigt att skilja mellan äpplen och päron i den här kvalitetsutredningen som föreligger om Godegårds skolas vara eller icke vara.

Jag, Elinor Forsberg, har haft barn i skolan sedan 1994 och har fortfarande barn i Godegårds skola. Det övergripande problemet för skolan har varit ett ojämnt och tidvis lågt elevantal och där är vi återigen idag.

Enligt den information som kommunen presenterade för oss föräldrar på informationsmötet den 4 april, så handlar utredningen om hur det kommer att vara möjligt att upprätthålla kvaliteten på undervisningen relaterat till kommunens uppskattade siffror om en nedåtgående trend när det gäller elevantalet på skolan. På detta informationsmöte presenterades åtskilliga förslag från oss Godegårdsbor på hur kommunen kan motverka att elevantalet ska minska och tvärtom ge förutsättningar för tillväxt och utveckling av skolan. Men det verkar som vi talar för döva öron.

Vi föräldrar har aktivt valt just Godegårds skola som det bästa alternativet för våra barns första viktiga år i skolan. Och vi är alla rörande överens om den höga kvaliteten på undervisningen som bedrivs på Godegårds skola.

Läs mer om