I första maj-talet sa Karl-Petter Thorwaldsson att pensionerna krympt till 60 procent av lönen och vill ha en återställning till 70 procent. Att dagens äldre 90- till 95-åringar har pension långt under 60 procent bryr man sig inte om. Jämför med en kvinna 96 år som arbetat från 16 års ålder upp till sin pension med endast sju dagars frånvaro fram till 65-årsdagen, har en pension på 12 116 kr per månad minus skatten 2 339 kr. Märk att jobbskatteavdrag skulle ha minskat hennes skatt med 22 270 kr för året. 1 856 kr mer per månad skulle ha haft betydelse.
Att hon sedan dessutom fortsatt att arbeta fram tills hon var 70 gagnade henne inte då, hon fick ju betala så hög skatt att resten av extralönen nog bara räckte till att betala slitage av skosulorna. Hade hon haft råd med bil skulle förmodligen bensinkostnaden överstigit inkomstökningen.
I dag är förhållandet helt annorlunda för den som kan jobba efter pensionsålderns inträde, eftersom skatten för dessa är betydligt lägre för den delen av arbetsinkomsten. Arbetsgivare som har anställda gör också en vinst då arbetsgivaravgifterna för kategorin äldre är lägre, samt att pensionsavgifter inte tas ut.
Äldre pensionärer som inte själv orkar göra inköp för sina egna behov får dessutom betala mycket mer för inköpen än den som har kraften kvar att själv uträtta sina ärenden. Om äldre ävenledes behöver god man för att sköta sin ekonomi så kostar detta extra. Är detta solidarisk välfärd som Stefan Löfven pratar om?
Karl-Petter Thorwaldsson talade också om att August Palm reste runt i Sverige i slutet av 1800-talet och fann då att människorna som arbetade under usla förhållanden tyckte att de inte hade samma människovärde som den som var jordägare och andra välbeställda. Tyvärr är det nog så även i dag att alltför många äldre accepterar att inte ha samma rätt att få del samhällsförbättringar.
Att vara gammal är ett gissel. Sorgen att inte längre orka städa eller sköta min trädgård är något jag måste bära. Men jag skriver detta för att få fler äldre att förstå att det behövs ett särskilt politiskt parti som arbetar för äldre.
I början på 2000-talet fanns ett aktivt pensionärsparti, men tyvärr blev det inte tillräckligt många röster från pensionärerna, trots att 20 procent av svenska folket är pensionärer. Möjligheten till bättre pensioner med lägre skatter för pensionärerna uteblev. Regerande partier införde jobbskatteavdrag för dem som har lyckan att ha ett jobb och fortfarande kraften kvar att sköta sina egna ärenden.