Ge er på belysningen utomhus för att spara energi

"Att släcka belysningen varje gång man lämnar ett rum innebär att man med dagen elektroniska lampor belastar elektroniken så att livslängden avsevärt förkortas och det innebär belastning på miljön" skriver insändarskribenten.

"När det gäller inomhus i uppvärmda lokaler så sparar man sällan någon energi, möjligen pengar" skriver insändarskribenten.

"När det gäller inomhus i uppvärmda lokaler så sparar man sällan någon energi, möjligen pengar" skriver insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2022-10-07 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man skall spara på energi så kommer alltid belysning in i bilden. Varför då? Jo den ser man så tydligt vilket man inte gör med andra energislag. Men sparar man alltid energi genom att släcka ned belysning. Definitivt inte alltid. Om man släcker ned utomhusbelysning så sparar man hela 100%. När det gäller inomhus i uppvärmda lokaler så sparar man sällan någon energi, möjligen pengar.

Då skall man veta att av den i armaturen inmatade energin omvandlas 100% till värme. Släcker man belysningen så måste man öka på värmen från andra system (radiatorer). Då har man inte sparat på energi utan möjligen pengar om man bor i en fastighet där värmen ingår i hyran. Att släcka belysningen varje gång man lämnar ett rum innebär att man med dagen elektroniska lampor belastar elektroniken så att livslängden avsevärt förkortas och det innebär belastning på miljön.

MVTs artikel om energibesparing den 27:e september redovisar kommunen förslag på att spara på belysningen. Helt riktigt sparar man energi på att släcka den stora skylten. Däremot sparar man inget på att minska antal ljusstakar utan dessa kan man gärna utöka så att det blir en fin miljö för de anställda och för invånarna som ser den vackra levande byggnaden. 

Vill man spara på ljusenergin skall man ge sig på utomhusbelysningarna där man kan spara stora kostnader där man kan släcka ned helt. Man behöver inte alltid släcka ner helt utan det räcker att införa ljusreglering och minska effekten när det blir mörkare. Bländningsrisken minskar samtidigt. 

Man bör också gå igenom belysningar som inte gör det belysningsarbete som önskas utan belyser områden som ej vill ha ljus. Det kallar man för ljusförorening, light pollution på engelska. En insändare påvisade det problemet när vägbelysningen kraftigt belyste dennes trädgård. 

Ett konkret exempel på dessa problem är Platens loftgångshus som har armaturer som lyser rakt ut i tomma intet i stället för att ha armaturer som styr ljuset mot gångvägen och mot väggen. Har man en sådan riktad belysning kan den installerade effekten reduceras kraftigt med bättre ljusmiljö som resultat. Man skall spara energi där det verkligen innebär en besparing.

Jag rekommenderar att man tar hjälp av de duktiga ljusdesigner som många elkonsulter har anställda för att få en energieffektiv och samtidigt en god ljusmiljö.