Inför ombyggnaden har ungefär 30 parkeringsplatser försvunnit från Rådhustorget. Därmed har man också tagit bort möjligheterna att parkera nära butiker, apotek, frisörer, tandläkare, caféer och restauranger. Redan för cirka 20 år sedan beräknade branschorganisationen Svensk Handel att varje centralt belägen parkeringsplats genererar 300 000 kronor i omsättning i de närliggande butikerna. Varje borttagen parkeringsplats minskar därmed möjligheten för butikerna att gå runt.
De 30 parkeringsplatserna som har ”försvunnit” motsvarar 200–300 bilar per dygn, som nu måste hitta någon annanstans att stå. Då händer följande:
- Konsums parkering fylls av kunder som ska till exempelvis Systemet. Därmed kan inte Konsums egna kunder hitta en parkeringsplats.
- Bibliotekets/Asylens parkering är full, vilket gör att besökare till biblioteket och till de boende i fastigheten inte hittar någonstans att ställa bilen.
- Vid Wasagården är parkeringsplatserna överfyllda och de som arbetar där har svårt att bli av med bilen.
- I nedre delen av Slottsgatan fylls de ”lovliga” parkeringarna tidigt på dagen, ofta även av en och annan husbil. Dessutom parkeras det längs med gatan, vilket gör att bilarna på de riktiga parkeringsplatserna får svårt att köra ut. Även vändplanen längst ner mot vattnet används som p-plats och det händer också att bilar ställer sig på gräsytorna i parken.
Under eftermiddagarna ser man bilar som åker runt, runt i jakt på en parkeringsplats och man kan ju fundera på vilken miljöpåverkan detta har.
Det sägs att det finns planer på nya parkeringsplatser vid polishuset. Är det så, vore det ju önskvärt att dessa platser hade varit klara innan man tog bort platserna på Rådhustorget.
Det är inte bara antalet parkeringsplatser som påverkats, utan även trafikflödet. Som en följd av den planerade ombyggnaden har den trånga Sjögatan dubbelriktats mellan Slottsgatan och Krabbegatan. Det händer då hela tiden att bilar möts (trots att det inte är meningen) varpå den ena av bilarna måste köra upp på trottoaren, tätt intill husen.
Vadstena har ovanligt många besökare denna sommar, men problemen kommer att kvarstå även framöver. Ombyggnaden är inriktad på att göra torget till en mötesplats och det kommer att se trevligt ut sommartid med sina uteserveringar. Men även resten av året ska stan fungera, affärer och andra verksamheter överleva och människor kunna ta sig fram. Stora torget blev en stenöken efter omdaningen, inte ska Rådhustorget behöva gå samma öde till mötes?
Till sist: Den lilla stadens främsta konkurrensmedel är tillgängligheten. Många av kunderna i Vadstena kommer från Hästholmen, Borghamn, Motala, Väderstad, Mjölby, Fågelsta... Om vi gör det svårt för dem, så kommer de att välja andra inköpsorter i fortsättningen. Min förhoppning är därför att ni funderar ett varv till – för Vadstenas skull.