“Det är för få elever i Godegårds skola”. Ett mantra som majoriteten har upprepat sedan utredningen inleddes i våras. För få elever för vem då?
Skolverket? Nej, i Skolverkets rapport "Utbildningsvillkor i glesbygd" (2000) konstateras att glesbygdselevernas medelbetyg är nästan exakt lika med riksgenomsnittet. Såväl Skolverkets fallstudier som nationell statistik visar att elever i glesbygden generellt sett får en lika bra utbildning som elever på annat håll. I skriften "Skolan mitt i byn" läser vi: ”Utifrån Skolverkets publicerade skolrapporter för perioden 2006–2008 kan återigen slutsatsen dras att skolans storlek har ingen betydelse för undervisningsresultatet.” Ett exempel: Utö grundskola var rankad 25 av runt 5 000 skolor 2012. Då hade Utö 18 elever.
Skolinspektionen? Nej, Godegårds skola fick en anmärkning från Skolinspektionen 2014, då alla skolor i kommunen besöktes. 11 fick grönt ljust, 9 fick åtgärder att genomföras. Efter ett par månader gjordes ett nytt besök och då fick kommunen meddelandet att ”Motala kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna i Godegårds skola har avhjälpts. Tillsynen i kommunen avseende denna skola avslutas därmed”. Enda sättet skolan utmärker sig i Skolinspektionens rapporter är hur nöjda elever, personal och föräldrar är. Där ligger den långt över medel i kommunen.
Forskningen? Nä, i rapport efter rapport läser vi hur det inte finns något som “för få elever”. I publikationen "Liten är naggande god – Den lilla skolan i ljuset av forskning" (Reeves och Karlberg-Granlund) framhåller man att ”Elever från små skolor tenderar att klara sig bättre i fortsatta studier och i universiteten” och ”Små skolor fostrar bättre samhällsmedborgare än stora, mera engagemang och respekt”. I "Skolstrukturen i Malung. Ekonomi eller välfärd?" (Sollund och Solvoll 2000) och "Skolstrukturen i Skarn. Centraliserad eller decentraliserad?" (Pettersen, Sollund, Solstad och Öines 2001) har ekonomiska, regionalpolitiska och pedagogiska effekter studerats. Slutsats: Forskarnas tydliga rekommendationer i båda fallen var att behålla den decentraliserade skolstrukturen med många små skolor.
Men då måste det vara för få elever för att få ihop det ekonomiskt? Nix. Godegårds skola har samma lärartäthet som andra skolor i kommunen. Detta år ligger skolan på plus i budgeten.
Så, för få elever säger Majoriteten. För få för vem då? Vi säger som Platen: ”Du kan vad du vill, och när du säger att du inte kan, vill du inte.”
Anna Hellqvist