Folkparksrörelsen i Motala har över hundra år på nacken. ”Folkparksrörelsen i Motala har sin begynnelse från år 1898”…..så börjar texten i den första jubileumsboken om Folkparkens första 40 år med ett brett kulturutbud.
År 1969 köpte Motala stad gamla Folkparksanläggningen. De behövde marken för att bygga ut Platenskolan. Köpeskillingen var 422 116 kronor varav Folkparksföreningen avsatte 200 000 kronor som andelskapital till nya Folkets Park som byggdes i Marieberg. Den 26 maj 1976 invigdes nya Folkets Park och 1984 utsågs den till Årets Folkpark. År 2001 sålde Motala kommun Folkets Park till föreningen Folkets Hus och Park i Motala. Köpeskillingen var 2 miljoner kronor.
År 2014 började utförsbacken för Folkets Park. Motala kommun köpte tillbaka anläggningen för 4 miljoner. Under samma tid bestämdes att verksamheten i Folkets Park skulle läggas ner. Samma år pekade VD för Tillväxt Motala AB ut platsen för hitbjudna Lalandia som möjlig plats att bygga hotell och semesterhus på. Allt bakom kulisserna för Motalaborna. Arkivet för Folkets Park som funnits att läsa på Föreningsarkivet hämtades ut från arkivet på Räddningsstationen och låstes in på ”Nya Folkets Hus”. Vid flera försök att få läsa blev svaret att ”det får du inte för det är icke offentlig handling”.
Den 5 april 2017 skrev Motala kommun, Tillväxt Motala AB och Lalandia under ett markanvisningsavtal gällande fem områden i Varamon inklusive Folkets Park. Den 17 april samma år genomfördes en presentation från scenen i Folkets Park, på danska, av Lalandias etablering i Varamon. I samband med presentationen informerade dåvarande kommunalråd att Folkets Park skulle rivas. Den 23 augusti samma år svarade utvecklingschefen på Motala kommun i ett mejl ”det finns inget beslut om avveckling av badet eller rivning av byggnaderna inom Folkets Parkområdet.”
Folkets Park lämnades åt sitt öde och fick förfalla tillsammans med Mariebergsbadet. Den försämrade ordningen och utebliven renovering är orsaken till att den fina anläggningen medvetet fick förfalla. Den tidigare så vackra och välbesökta parken fick stå och förfalla mer och mer. Konst vittrade sönder eller spreds runt i kommunen. Till sist stängdes anläggningen med en skylt på grinden ”Tillträde förbjudet”. Trots upprepade försök att rädda Folkets Park gick den inte att rädda. Det medvetna förfallet ledde till att skoporna satte sina klor i byggnaderna, inklusive en historisk biljettkiosk från 1904, den 15 september 2021 och en drygt 100-årig Folkparks historia gick i graven tillsammans med en lika lång folkrörelse.
Utdrag ur Antikvarisk dokumentation av Folkets Park: Genom rivning berövar man Motalaborna på en mötesplats som har betytt mycket under flera decennier och berör två generationer.
Det var ett svek att ta ifrån Motalaborna Folkets Park. Motala har stark danstradition och har varit föremål för dansforskning. Motala har framgångsrika dansband men ingen danslokal. När ska ni ge oss en danslokal tillbaka?
Iréne Karlsson