Feltänkt om sopsortering

Sophämtning. Använd de kärl och fordon som redan finns, tycker skribenten.

Sophämtning. Använd de kärl och fordon som redan finns, tycker skribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2017-02-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Fyrfack underlättar sortering” Arvid Sjögedahl, ordförande Motala Vadstena vatten- och avfallsnämnd, 1/2.

Ökad källsortering är bra och nödvändigt, men det går att göra smidigt bekvämt och rationellt, genom att använda befinliga kärl och fordon!

Det jag vänder mig emot är att beslutet att välja fyrfacksystem är gjort på en felaktig konsultrapport. Avfallsnämnden har tagit beslut utan att inhämta fakta om alternativ. Man har inte utrett eller ens frågat Linköping om man kan samarbeta om utbyggnad av optisk sortering i flera fraktioner.

Man har inte utrett vad det skulle kosta att bygga en egen sorteringsanläggning utan endast vad det skulle kosta att köra allt avfall till Eskilstuna. Varför skall man köra till Eskilstuna?

Man har efter införandet av gröna påsen för sortering av matavfall som är en succé (som för övrigt samma konsult ansåg skulle bli en katastrof) tagit ut en för hög soptaxa i kommunerna som skapat ett överskott av 15 miljoner. Detta överskott skall nu enligt denna konsultrapport snabbast förbrukas på fyra år genom att man köper ett dyrare system som äter upp pengarna som annars enligt kommunallagen skulle sänka avfallstaxan.

Det faktum att alla inte kan ansluta sig till det nya systemet för att man saknar plats eller att bilarna inte kommer fram skall straffas med högre avgifter. Det tycker jag är fel.

Ytterligare 6 fordon skall sköta insamlingen eftersom denna går långsammare, vad är detta för miljövinst?

Mjukplast som ger en stor miljövinst i återvinning kan inte paketeras i fyrfacksystem utan måste fortsättningsvis även sorteras i återvinningsstation.

EU-parlamentet föreslår att insamling av textil skall bli obligatoriskt från 2020 detta klarar inte fyrfacksystemet! (konsulten föreslår nog ytterligare en tunna?). Tillsammans med trädgårdstunnan har vi då 4 tunnor hemma!

Slutligen ökar man onödigt driftskostnaderna för insamlingen med minst 5 miljoner kronor per år vilket för en villa i kommunerna mosvarar 384 kronor per villa som man kan undvika med andra system. Man pratar mycket från politiker om att man skall satsa på miljöteknik för att skapa nya jobb i miljöbranchen. Motala/Vadstena avfallsnämnd tycker att fler lastbilar och fler chaufförer är modern högteknologi som skapar flera jobb i miljöbranschen!

Stefan Holmertz

villaägare i Vadstena