EU en garant för ett fredligt Europa

Imorgon, söndagen den 9 maj, är det Europadagen. Då firar vi freden och sammanhållningen i Europa.

"Mycket av den frihet mellan länder som de yngre generationerna tar för givet har skapats av EU" skriver insändarskribenten.

"Mycket av den frihet mellan länder som de yngre generationerna tar för givet har skapats av EU" skriver insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-05-08 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Drygt sju decennier senare kan vi konstatera att Europa har haft den längsta fredsperioden någonsin. Att fredsperioden i stort sett sammanfaller med EU tidsmässigt är ingen tillfällighet. EU har varit en förutsättning för ett fredligt Europa. 

Mycket av den frihet mellan länder som de yngre generationerna tar för givet har skapats av EU. Som de fyra friheterna som omfattar fri rörlighet av varor och tjänster, människor och kapital. Detta förhandlades fram stegvis under många år och är sedan länge ett grundläggande fundament i EU. Dessa friheter utvecklas hela tiden och är helt avgörande för Sverige som ett exportberoende land. Liberalerna, som är Sveriges mest EU-vänliga parti, står alltid i främsta ledet att utveckla EU. Vi ser möjligheterna före hindren med EU.

Men Europa är större än EU. För tolv år sedan tog Sverige och Polen initiativ till det östliga partnerskapet, ett fördjupat samarbete mellan EU och de östra grannländerna i Europa. Rysslands alltmer auktoritära ledarskap skärper dock relationerna med dessa länder och EU. Tydligast syns det i Ukraina som har en positiv utveckling mot demokrati, men den hotas av Rysslands invasion av landet i de östra delarna. 

I Belarus exploderade protesterna i somras efter ytterligare ett stulet val. Förtrycket har eskalerat sedan dess. EU har skärp och utökat sanktionerna mot Belarus sedan valet. Samtidigt har den svenska myndigheten Exportkreditnämnden beviljat lånegarantier på 1,9 miljarder kronor för investeringar i ett statligt ägt gaskraftverk i Belarus. 

”Att en svensk myndighet gör affärer med Belarus diktator samtidigt som han fängslar och mördar sin egen befolkning som fredligt demonstrerar för demokrati och frihet är djupt stötande och totalt oacceptabelt”, sade Liberalernas Europaparlamentariker tillika vice ordförande i Europaparlamentens delegation till Belarus, Karin Karlsbro. Nu är projektet pausat och myndigheten har beslutat om en ”förnyad analys”. 

Imorgon kan vi hissa EU-flaggan på Europadagen och fira att vi lever i ett fritt och fredligt Europa inom ramen för den Europeiska unionen.