Ett tänkande som fått katastrofala effekter

Samhällskrisen djupnar i spåren av corona. Politiker och myndigheter jobbar för högtryck för att bekämpa den.

Nu har vi brist på skyddskläder i vården, intensivvårdsplatser, respiratorer. Just-in-time i välfärden, inte bara i industrin, skriver signaturen Oroad.

Nu har vi brist på skyddskläder i vården, intensivvårdsplatser, respiratorer. Just-in-time i välfärden, inte bara i industrin, skriver signaturen Oroad.

Foto: Martin Mejia/TT

Insändare2020-04-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orosmolnen är stora. Kommer sjukvården klara situationen om många blir smittade på samma gång? Räcker intensivvårdsplatserna till?

Den förhärskande samhällsidologin de senaste 30 åren är att marknaden, det vill säga privata företag, skall klara även det som tidigare sköttes av staten eller kommunerna. Statliga regleringar skall minskas så mycket som möjligt. År 2006 försökte Sverige återupprätta produktion av vaccin i Sverige. Morgan Johansson (S) drev detta. Det första Fredrik Reinfeldts alliansregering gjorde var att riva upp beslutet. Beredskap för det värsta skulle marknaden sköta… 

Om vi behållit antalet intensivvårdsplatser som Sverige hade år 1993 hade Sverige haft 4 300, med respiratorer, 2018 hade vi 574 (Svensk förening för anestesi och intensivvård, 2019). När det behövs skall material och kunskap köpas in. Därför har vi brist på skyddskläder i vården, intensivvårdsplatser, respiratorer. Just-in-time i välfärden, inte bara i industrin. Samma förödande tänkande! Marknaden skall sköta vård och omsorg också. Samhället, det vill säga våra valda representanter reduceras till beställare. Resultatet kan vi se i vår omsorg. 

M i Lomma, Skåne, har insett detta och har sagt upp alla kontrakt med privata omsorgsbolag som skött vård i kommunen. Nu skall vården åter skötas av kommunen. Resultatet var för dåligt när de privata skötte omsorgen. Jämför med våra styrandes beslut i Motala att utan facklig information och utan utvärdering föra över Strömsborg till ett privat bolag!

Syftet med Alliansens och övriga nyliberalers nedmontering av samhällsservicen – ja, det rör sig faktiskt om det – är att spara pengar. Och jämfört med 2006 får statskassan in 140 miljarder mindre i skatt. Varje år! Vad kunde man inte gjort i välfärden för dessa pengar? Hur mycket lidande hade vi sluppit? Vem har dragit fördel av skattesänkningarna? Jag tror att de flesta vet svaret. Höginkomsttagarna, de som borgarna alltid ömmar för. Senast var det värnskatten för de som tjänar mer än 60 000 kr i månaden som liberalerna fick bort.

Det här nyliberala tänkandet har fått katastrofala effekter. Så fort krisen är över måste skötseln av det gemensamma, sjukvård, skola och omsorg ses över. Vi kan inte lägga över ansvaret för de viktigaste i samhället på privata händer. Folket, via sina valda representanter, skall sköta detta.

Oroad