Enkelhet är viktigast

Optisk sortering. Gröna påsen kan fungera som en förebild för utbyggd sopsortering, tycker skribenten.

Optisk sortering. Gröna påsen kan fungera som en förebild för utbyggd sopsortering, tycker skribenten.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2017-02-17 15:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Miljön vinner på fyrfack”, Arvid Sjögedahl, 14/2.

Det viktigaste för mig som insamlare är enkelhet. Jag har provat på det enklaste som finns. Jag undrar om inte konsulten har gjort ett dåligt jobb när han påstår att fyrfack är billigare än optisk sortering? Det är definitivt inte enklare och inte flexiblare för mig! Hur kan två sopbilar vara billigare och miljövänligare än en sopbil? Hur kan en tunna med fyra fack vara billigare än en tunna med ett fack? Var finns kostnader för ett samarbete med Linköping? De har ju en optisk sortering som ”bara” behöver byggas ut för att hantera fler olika färger än grön! Var finns investeringskalkyl för en optisk anläggning i Motala? Jämför Eskilstuna (optisk) med Norrköping (fyrfack), utan konsult. Båda gör biogas och båda säljer sina insamlade fraktioner.

Hur gör vi i framtiden om det ska samlas in fler fraktioner än fyra? Oslo, Eskilstuna, Kalmar och flera storstäder har valt optisk sortering. Oslo ansåg optisk sortering ohotat bäst. Jag är engagerad eftersom jag sett så många tokiga insamlingslösningar. Under 1990-talet bodde jag i Göteborg där de införde matinsamling i papperspåsar!? Det var hål i påsen och matkladd överallt även med en tidning i botten. Då valde jag att sluta samla in matavfall. Gröna påsen har gjort att vi slänger mindre mängd mat hos oss, vilket är den största miljövinsten.

Under en tid 2013 bodde jag delvis i Eskilstuna där optisk sortering av sex fraktioner tillämpas och det är fler än fyra. Ett enkelt suveränt system med stor flexibilitet och, enligt Eskilstuna, otroligt hög insamlingsgrad.

Vet ni om att Eskilstuna säljer insamlade fraktioner och sänker sopavgiften? Det optiska systemet har oändliga möjligheter med färgade påsar, inte nödvändigtvis petroleumplast, det finns miljövänlig plast.

Miljövänliga plastpåsar skulle göra att rötslammet går att lägga på åkermark efter att man gjort biogas. Om man inte vill bygga egen sorteringsanläggning i Motala bör man kräva att Tekniska verken bygger ut sin. Smartast för Motala och Vadstena borde det vara att själva ha en optisk anläggning (kostar ca 20 miljoner) och tjäna pengar på sina egna sopor likt Eskilstuna. Man kan ju dessutom göra biogas själva vilket Tekniska verken är livrädda för att kommunerna ska börja med, de tjänar gott på våra sopor. Använd Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö som benchmark, de levererar cirka 100 smarta miljoner årligen till sina kommuner. Nu har Örebro valt att skicka sina plastpåsar till Eskilstuna. Undrar varför?

Varför vänta i fyra år? Om ni väljer optisk sortering kan vi börja så fort ni ger oss påsar. Sen skickar ni det till Eskilstuna tills det finns en anläggning i närheten. Det kostar plastpåsar! Så där ja, nu har ni fått hjälp i beslutsprocessen! Hur svårt kan det vara?

Förhoppningsfull insamlare