Engångsarmaturer – Det är bättre med påbud än förbud

"Jag anser inte att man behöver stoppa engångsarmaturer utan det skall finnas en klar och tydlig varudeklaration på varje armatur" skriver insändarskribenten.

"Vad som krävs av tillverkare är att man anger vad som är ljuskälla, om de är utbytbara och vilken livslängd de är tillverkade för" skriver insändarskribenten.

"Vad som krävs av tillverkare är att man anger vad som är ljuskälla, om de är utbytbara och vilken livslängd de är tillverkade för" skriver insändarskribenten.

Foto: Berit Roald

Insändare2022-06-07 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett debattinlägg skriver Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, att man skall stoppa försäljningen av engångsarmaturer som han anser vara miljöfarliga.

Nu är det inte så enkelt som han försöker visa. LED-armaturer bygger på en teknik som vi ännu inte känner oss bekväma med. Trots LED-ljuskällorna alltid har låg installerad effekt är livslängden på dioderna beroende av hur bra kylning man har i en armatur. Om kylningen är perfekt så kan man som toppvärde nå en livslängd på över 100 000 timmar. Detta har jag uppmätt på dioder som mitt företag levererat till SJ och som sitter som läsbelysning i järnvägsvagnar.

Om man har en armatur med perfekt kylning som är inkopplad 1 000 timmar per år, blir livslängden 100 år. I ett sådant fall så är självklart inte utbyteskostnaden avgörande. Vad som krävs av tillverkare är att man anger vad som är ljuskälla, om de är utbytbara och vilken livslängd de är tillverkade för. Då kan kunden själv välja vilket alternativ man vill ha. Då spelar det inte någon roll hur man definierar och märker armaturer och vad som är ljuskälla. 

EU:s regler styrs av de stora ljuskälleföretagen så som bland annat Philips, Osram och GE. De lyckades genomdriva förbud mot användandet av glödlampor med motiveringen att de är ineffektiva och att den effekt som tillförs armaturer försvinner i tomma intet. Så är det naturligtvis inte alltid. 

Utomhusarmaturer värmer uteluften och blir en ren förlusteffekt där EU:s tes stämmer. En armatur inomhus omvandlar 100 % av tillförd energi till värme som bidra till att värma lokalen. För oss i Norden är det klart positivt och den värmen tar man tillvara på och som minskar behovet av fastighetsägarens värmetillförsel. Som hyresgäst får man betala för belysningsenergin men hyresvärden tar hem vinsten. 

Med detta resonemang kan man i praktiken installera hur mycket belysning man vill och ändå vara klimatsmart. Då kan man släcka belysningen när man vill och inte varje gång man lämnar rummet. Att ofta tända och släcka belysning är inte miljövänligt. Livslängden för moderna armaturer med elektronik och LED sjunker kraftigt vid många starter. Då kan nå 100 000 timmars livslängd.

Jag anser inte att man behöver stoppa engångsarmaturer utan det skall finnas en klar och tydlig varudeklaration på varje armatur så att kunderna kan göra en utvärdering. Tills detta är genomfört måste kunderna fråga säljaren om nödvändiga data. Påbud är bättre än förbud. 

Avslutningsvis skulle jag vilja veta hur man kan komma till det famösa resultatet att engångsarmaturer släpper ut tre gånger så mycket växthusgas som armaturer med utbytbar ljuskälla.