En sång för demokrati i ett fritt land

Mitt hjärta sjunger av tacksamhet över att få bo i ett fritt land med full yttrandefrihet!

"Vi måste värna om vår tillit till det goda i världen" skriver insändarskribenten.

"Vi måste värna om vår tillit till det goda i världen" skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-03-25 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt att glömma när piskan viner från höger och vänster och de kritiska rösterna vill dra ner i smutsen det som våra föregångare har byggt upp.

I vårt land får vi utan bestraffningar säga i stort sätt vad som helst utan att hamna i fängelse. I en demokrati kan vi samtala och byta åsikter och ostraffat kämpa för vår sak, vad den än är.

Vi ska vara varsamma över det vi säger och sprider på nätet! Vi måste värna om vår tillit till det goda i världen! Det är inte samma sak som att vara naiva och godtrogna. Självklart ska man i ett fritt land granska politiker och makthavare. Självklart kan makt korrumpera, men därför krävs det kontrollinstanser som kan granska makten.

Det är en farlig väg att gå om allt fler börjar lansera åsikter om att det våra demokratiskt valda ledare gör har en dold agenda!

Det är VI som valt våra ledare!

Det är VI som i så fall kan avsätta dem om de inte gör sitt jobb.

Det är VI som avgör vår och våra barns framtid!

Jag är rädd för paranoian som växer i samhället.

Jag är rädd för konspirationsteorier som urholkar vår tillit!

Världen brottas med en pandemi!

Ingen har full koll på effekterna på lång och kort sikt. Olika länder har olika strategier för att stoppa och avgränsa smittan. Fel begås eftersom det handlar om ett nytt virus. Man prövar sig fram. Vacciner, som har vissa barnsjukdomar, prövas och testas.

Vi får olika besked om hur vi ska bete oss – självklart.

Jag har helt klart för mig min egen strategi: 1. Jag är försiktig. 2. Jag tar vaccinet när min tur kommer. 3. Jag gör allt jag kan för att hålla mig frisk = sömn, motion, vitaminer, hälsosam kost. Undvikande av det som sänker immunförsvaret. 4. Lyssnar på myndigheters råd. Jag är inte bokstavstrogen utan använder också min egen hjärna. Jag har ju inga underliggande sjukdomar.

Hur gör du?