Efter att ha läst utredningen om Godegårds skola kan jag tycka att den verkliga situationen belyses väldigt knapphändigt. Detta kan ju möjligen bero på att det inte fanns tid för vare sig utredare eller representanter från bildningsnämnden att under utredningens gång ens besöka skolan. För att kompensera för denna brist har jag, i egenskap av frekvent besökare på skolan, sammanställt några punkter som jag tycker att bildningsnämnden behöver känna till, så att man förstår vad det är man röstar bort om man tycker att skolan bör läggas ner:
Ett samarbete mellan bygd, föreningsliv och skola inom bland annat närodlad och ekologisk mat, verklighetsförankrad undervisning och hållbar utveckling. Ett initiativ som även uppmärksammats och får ekonomiskt stöd från EU via Leader. Här har Motala kommun en unik möjlighet att visa upp och utveckla sin vision om ”Attraktiv och hållbar landsbygd” som det står så mycket bra om i ”Utvecklingsplan Landsbygd 2015–2020”.
En lärarkår, som i åldersblandade klasser, lyckas se och tillgodose varje barns behov så att de med god marginal klarar alla uppställda mål. När man läser i utredningen hur svår denna uppgift lär vara att klara av, kan det inte vara något mindre än ett pedagogiskt underverk som lärarna i Godegård presterar. Något som pedagoger och bildningsnämnder i hela Sverige borde se som en förebild.
Samma lärarkår, som med sin personliga förankring i bygden, sitt brinnande intresse för skolan och dess elever, sin relevanta utbildning och behörighet samt sin relativt låga medelålder borgar för att Godegårds skola åtminstone de närmaste tio åren kan fortsätta prestera på samma fantastiska nivå.
Elever som är trygga och som naturligt umgås, studerar och leker med varandra, helt utan att fundera på kön, ålder, hudfärg, begåvning, klädsel eller andra skillnader. Det finns helt enkelt en kultur på skolan som gör att ingen hamnar utanför. Detta beskrivs också i utredningen som ovanligt och något som man är rädd för skulle kunna vara svårt att uppnå på en liten skola. Även här har tydligen Godegård tydligen lyckats med något värt att ta efter.
När jag så läser i tidningen att bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) tror att Godegårds skola, trots allt detta, kan få det ”jätteproblematiskt” att ”fixa undervisningen” och att ge barn och lärare bra förutsättningar så måste jag uttrycka min förvåning. Bildningsnämnden i Motala kommun har ju i åratal gett förutsättningar till att utveckla denna fantastiska skola och i stället för att nu ta tillfället i akt att visa upp den för omvärlden så vill man lägga ner den.
Förstår man ens vilken förebild man har varit med att skapa?