En 30-talists funderingar inför valet

En smörgåspacke hemifrån och ett äpple på hösten var lunchen för oss som gick i skolan på 1940-talet.

Insändare2022-09-09 15:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att släcka när man gick ut från ett rum var en självklarhet. Det var sparsamheten och verkligheten för oss som föddes på 1930-talet. Vi blev inte bortskämda. Inget barnbidrag hann vi få, mer än några få. Ransonering av basvaror på grund av andra världskriget gjorde att vi lärde oss att hushålla och vara rädda om mat och allt annat. 

Kort sagt vi levde hållbart redan då. Böcker och läromedel betalade vi själva om man gick vidare till högre studier efter folkskolan. Vi tog oss till skolan på egen hand och rörde mycket på oss. Ingen visste vad psykisk ohälsa var. Rörelse var då och även nu vägen till bättre hälsa både fysiskt och psykiskt, det vet de flesta.

Vår generation sparade och gnetade, jobbade på och fick pussla med barntillsynen, då förskolor var påtänkta men inte helt i bruk ännu. Många av oss är fortfarande intresserade av samhällsfrågor och ser hur mycket som förbättrats. Fria skolluncher är visst Sverige ensamma om i världen. Visst är det bra att unga fått det bättre materiellt.

Men vi som är årsrika är faktiskt också värda att ha trygghet både när det gäller sjukvård, övrig vård och omsorg. Här finns det skrämmande brister, som måste åtgärdas, vilket pandemin klart visade. Att rusta upp äldreomsorgen med eget hemtjänstteam för de som bor i eget hem, men också införande av olika sorters boenden. Att få bo med grönska runt, är en nåd att stilla bedja om. Språkkrav för äldreomsorgens personal, införande av möjlighet för kommuner att anställa läkare för äldreboenden, bättre läkemedelsgenomgångar, mer forskning och slutligen ett nationellt centrum för äldreomsorg, har inte minst liberalen Barbro Westerholm arbetat för i riksdagen i många år. Vi måste få en bättre äldreomsorg präglad av integritet och värdighet i hela Sverige.

Så har vi pensionerna: Enligt SPF kan en undersköterska som jobbat i 40 år får 1400 kronor mindre/månad i pension än den som aldrig har arbetat! Pensionssystemet måste snarast göras om! Det ska ha lönat sig att ha arbetat. En ny regering med handlingskraft är vad Sverige nu behöver. En regering som har mod att se vad Sverige behöver på både kort och inte minst på lång sikt. Populistiska akuta utryckningar i sista stund känns inte särskilt betryggande. Vi liberaler behövs för att göra skillnad!