Eleverna är för få i Godegård

Godegårds skola. Eleverna räcker inte till.

Godegårds skola. Eleverna räcker inte till.

Foto: Sofia Axelsson

Insändare2017-11-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vilken skola är näst på tur?", 27/10.

Göran Fornåå undrar i en insändare om Miljöpartiet inte har förståelse för landsbygdens problem. Jo, vi ser såväl landsbygdens möjligheter som speciella förutsättningar. Motala kommun består av en större tätort och flera andra tätorter av olika storlek, varav Borensberg är den som växer snabbast.

Bildningsnämnden är huvudman för skolan och har ansvaret för att alla barn och ungdomar får en likvärdig utbildning av högsta möjliga kvalitet. Skollagen och läroplanen är två av de viktigaste styrdokumenten. Kraven på uppföljning och dokumentation av elevernas lärande är mer tydliga än tidigare. Under de senaste åren har kraven på att eleverna ska undervisas av behöriga lärare skärpts. Bara legitimerade lärare har rätt att sätta betyg. Värt att notera är att beslutet togs med en utbildningsminister från Alliansen, något som oppositionen i Motala verkar ta lätt på.

Grunden för en skola är att det finns elever. Elevunderlaget i Godegårds skola har sedan 15 år tillbaka stadigt minskat och ligger nu, och de närmaste åren framåt, på 30–35 elever från förskoleklass till år 6. Det ger ett snitt på 4–5 elever/ årskurs, för närvarande är det bara 2 elever i en av årskurserna. Behöriga lärare finns just nu men med den generella svårigheten att rekrytera lärare finns oro inför framtiden. Bildningsnämnden har med professionellt stöd gjort bedömningen att elevunderlaget är för litet för att utbildningen ska vara likvärdig och hålla den kvalitet som kommunen har ansvaret att tillhandahålla.

Vi har förståelse för att många oroar sig för befolkningsutvecklingen i de mindre tätorterna och den minskade samhällsservicen. I diskussionen om Godegårds skola är det dock viktigt att hålla fokus – det handlar om utbildning, inte om landsbygdsutveckling. Alla barn i Motala kommun har rätt till en utbildning som ger dem möjlighet att utvecklas maximalt efter de egna förutsättningarna. Skolorna i Tjällmo och Nykyrka ligger också i mindre tätorter, är heller inte stora skolor och ligger inom rimligt avstånd. Vår förhoppning är att övergången till den nya skolan ska bli så smidig som möjligt för barnen och att alla inblandade hjälps åt för att så ska ske.

Elias Hallén (MP)

ledamot i bildningsnämnden

Mats Johannesson (MP)

ledamot i kommunstyrelsen