Egenmonitorering i vården införs successivt

Egenmonitorering i vården införs successivt, menar insändarskribenten.

Egenmonitorering i vården införs successivt, menar insändarskribenten.

Foto: Sofia Axelsson

Insändare2024-11-17 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vi äldre förtjänar att ta del av samhällets lösningar" 

Tack för insändaren om Region Östergötlands satsning på egenmonitorering. Det är uppskattat och tacksamt att få återkoppling från invånare och patientgrupper. 

Det är helt korrekt som du skriver att egenmonitorering och andra digitala verktyg är prioriterade områden och ambitionen är att öka nyttjandet utifrån behov och sprida det över hela länet. Det kommer dock att behöva ske successivt då det handlar om ny teknik och att ställa om arbetssätt, men också att introducera och kunna stötta patienten. 

Egenmonitorering är något som ordineras av ansvarig läkare eller sjuksköterska utifrån patientens individuella behov. Det är en bedömning, tillsammans med patienten, om egenmonitorering kan vara ett alternativ för uppföljning av olika tillstånd. För primärvårdens del pågår just nu ett arbete för att öka erbjudandet av egenmonitorering mer diagnosinriktat till patienter i två grupper av kroniska sjukdomar. 

Region Östergötland arbetar kontinuerligt med att både stärka invånarens och patientens möjlighet och förmåga till egenvård och att öka samarbetet tillsammans med patient och närstående för att underlätta för patienten att vara medskapare i sin egen vård. Med hjälp av både olika medicinska och digitala lösningar kommer också patienten erbjudas möjlighet till större inflytande och ansvar för olika mätningar och undersökningar som kan ske i hemmet. Detta är en pågående utveckling som sker i samverkan mellan flera verksamheter inom regionen men också med våra kommuner.