Silons framtid är en mycket stor miljöfråga och en mycket stor fråga ur ekonomisk synpunkt.
Enligt ekonomiska kalkyler uppdaterade till november 2024 kan man bygga ”ordinarie” lägenheter i silon för 29011 kr per m2. Byggs 40 äldrebostäder a 50 m2 i halva silon blir kostnaden 32788 kr per m2 på grund av att det blir 20 fler mindre kök och 20 extra badrum.
SCB:s nybyggnadskostnadsindex är 48.000 kr/m2 och kommunens VFAB räknar med c:a 44.000 kr/m2. Det innebär att det går att bygga äldreboenden i silon mer än 20 miljoner billigare än om de byggs i hel nybyggnation. Dessutom slipper man rivningskostnaden på c:a 10 milj.
Fyra betydelsefulla miljöaspekter förknippade med frågan om silon:
1.Mycket av den miljöbelastning som byggnation av bostäder förorsakar i form av tillverkning av betong och armeringsjärn är redan avklarad om man använder silon.
2. Byggs lägenheterna inte i silon kommer de troligtvis att byggas på jordbruksmark vilket ju är mycket negativt ur miljösynpunkt. Silon är mycket markeffektiv eftersom det går att bygga kontor m.m. i bottenvåningen därovanpå 5 våningar med lägenheter och allra överst matsal m.m. med mycket fin utsikt.
3. Runtomkringmiljön för de som skall bo/arbeta i lägenheterna blir mycket bättre i silon. Centralt i staden. Nära slottet, hamnen och Vättern. Jämfört med ocentralt t.ex. på Norra Kvissberg.
4. Sist men inte minst kommer kulturmiljöaspekten.
I 2009 års detaljplaneprogram skrevs följande: ”Östergötlands länsmuseum har under vintern 2008 utfört en kulturhistorisk bebyggelseutredning av Slotts- och hamnområdet med fokus på Kronoängsområdet. Man sa: Även om byggnaderna utseendemässigt skiljer sig från varandra bildar de en helhet utifrån olika tiders sätt att lagra och hantera spannmål. Området bör med denna bakgrund vårdas och gestaltas som en helhet, även om byggnadernas innehåll och användning i dag är annorlunda.
Planområdets östra del ingår i riksintresset för kulturmiljövård. Den angränsande bebyggelsen med byggnader kopplade till spannmålshanteringen har en lång kontinuitet och bör ses som en väsentlig del av kulturmiljön vid Vadstena slott. Under förutsättning att stor kulturmiljöhänsyn tas i samband med upprustningen undviks påtaglig skada på riksintresset och kan istället öka den totala upplevelsen av slotts- och kulturmiljön.”
Det finns inget beslut i KF eller på någon annan nivå där det står att silon ska rivas, men ändå har man begärt in rivningsanbud. Detta måste varje demokratiskt sinnad politiker sätta stopp för oavsett vad de i dagsläget anser om silon. Man måste utreda frågan på ett seriöst sätt och informera om utredningsresultatet innan man fattar beslut. Det har man inte gjort! Dra i nödbromsen! Avbryt upphandlingen att riva silon!