Nya detaljplaner och ändring av befintliga planer är ett mycket aktuellt ämne i Motala kommun. Många har synpunkter vilket borde ses positivt. En engagerad befolkning är en värdefull tillgång för ett demokratiskt samhälle. De synpunkter som lämnas bör givetvis analyseras och värderas med noggrannhet när det gäller vad som ska tillåtas inom ett planområde.
Många detaljplaner inom Motala kommun motsvara inte dagens krav på flexibla lösningar och möjlighet till modern anpassning. Detaljplanerna kan också medföra att kommuninvånarna drabbas av ojämlika villkor, kostnader och onödig byråkrati.
För detaljplaneområdet i norra Varamon som gäller gatorna Dagsländevägen, Stekelstigen och Nunnestigen finns följande planbestämmelse gällande takbeläggning ”Takbeläggning skall utgöras av tegelröda takpannor, falsad plåt eller takpapp”. Detta innebär att de som vill ha takpannor måste välja tegelröda, annan kulör godkänns ej. De som väljer plåt får ha vilken färg de vill. Takpapp är ju oftast svart så de som vill ha denna enkla takbeklädnad får ha svart tak. Men de som vill ha betongpannor får t ex inte välja svart kulör. Vad motivet till kravet på just ”tegelröda takpannor” kan vara är ytterst oklart, någon enhetlig kulör för taken inom området verkar i alla fall inte vara intentionen. Flera av de som byggt nytt under de senaste åren har i sin bygglovsansökan begärt att få ha takpannor i annan kulör än tegelrött men alltid fått avslag på sin begäran med hänvisning till gällande planbestämmelser.
Det här innebär nu i förlängningen att de som har röda takpannor måste ansöka om bygglov om de vill sätta upp solceller då det blir en påverkan på byggnadens yttre utseenden då takbeläggningen ska utgöras av tegelröda takpannor. Innan bygglov kan beviljas ska först samtliga grannar tillfrågas (kallas för kommunicering) om de har någon synpunkt på bygglovsansökan. Om ingen granne har något att erinra beviljas bygglov och en bygglovskostnad debiteras om drygt 5 000 kr.
De som har fastigheter inom andra detaljplaneområden, där dessa stelbenta planbestämmelser ej förekommer, kan sätta upp solceller utan bygglov. Så smidigt och dessutom utan bygglovskostnad. I avseendet att sätta upp solceller är villkoren för fastighetsägarna inom kommunen ojämlika och medför även en extra kostnad för en del på grund av gamla planbestämmelser.
Trots påpekanden under ca 10 års tid från flera ”nybyggare” i detaljplaneområdet har kommunen ej visat på något intresse att ändra detaljplanen avseende de otidsenliga kraven på takbeläggning. När det gäller så kallad ”besöksnäring” verkar dock kommunen ha oändliga resurser för att tillskapa nya detaljplaner eller ändring av befintliga. Men när det gäller att skapa goda förutsättningar för kommuninvånarnas fastighetsägare verkar intresset vara obefintligt.
Harriet Svensson, Motala
Oberoende granskare och skribent