Det talas om vår sårbarhet och vad vi behöver göra

Den stora valfrågan i höst kan bli Sveriges säkerhetsläge och Nato.

"Fast Sverige är ju med ändå i försvarssammanhang, fast bara indirekt! Känner vi då oss säkra?" skriver insändarskribenten.

"Fast Sverige är ju med ändå i försvarssammanhang, fast bara indirekt! Känner vi då oss säkra?" skriver insändarskribenten.

Foto: Petra Älvstrand/TT

Insändare2022-04-12 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Otryggheten och kriminaliteten i samhället har vidgats till att bli en ännu större och vittomfattande fråga för oss. För krig är mänsklighetens största förnedring och kriminella handling. Ett förfärligt anfallskrig har inletts mot ett neutralt Ukraina i vår närhet i Europa. Ryssland har själva valt sin president och har ansvaret för detta. Ledningen i Kreml har förlorat sitt sociala anseende i en stor del av världen. Det ryska folket kommer att få betala ett högt pris lång tid framöver. Sportsligt, kulturellt och inte minst ekonomiskt. Återuppbyggnad av Mariupol och krigsskadestånd bör vänta dem. Ryssland borde också uteslutas ut FNs säkerhetsråd. De har förverkat sin rätt där.

S-regeringen tvekar i nuläget om att gå med i Nato för det kan ”destabilisera” Sverige. Däremot har Estland, Lettland och Litauen ett Nato-skydd. Det ska mycket till för att Ryssland ska våga anfalla Natoländer. Fast Sverige är ju med ändå i försvarssammanhang, fast bara indirekt! Känner vi då oss säkra? För det är väl sent att utreda frågan om brandförsäkring, när huset redan brinner! 

Ryssland har länge visat sina avsikter över Östersjön. Flygplan har kränkt svenska luftrum och ubåt har bevisligen gått på grund under årens lopp! Våra viktiga samhällsfunktioner kartläggs och hackas av ryska trollfabriker. Vi uppmanas nu av försvarsministern till vaksamhet, inte minst på nätet, och vara kritiskt granskande, vilket är en tydlig signal att det finns anledning till oro.

Att vara ett neutralt land har tjänat oss väl, har det sagts under många år. Men transittågen med tyska soldater till Norge och malmtågen till Narvik, där Sverige försåg Nazityskland med järnmalm till deras kanoner var inte särskilt neutralt. Sverige vek ner sig totalt för att tala klarspråk. Ska vi tillåta att det ännu en gång upprepas? 

I Ukraina ser vi hur en rysk stridsvagn stoppas av äldre befolkning med blågula flaggor och måste vända om. En äldre kvinna står och skäller ut en rysk soldat. Det kallas civilkurage. Vad soldaten tänkte kan man fundera över. Stridsmoralen höjs nog inte där. De möter en arg och enad befolkning. Men bilderna från Butja visar också ryska militärens grymheter, som visas upp för hela världen, dokumenteras och sänds till brottsmålsdomstolen i Haag.

Det enda positiva nu är att hela EU inser att rysk gas och olja måste fasas ut snabbt. Det fossilfria samhället måste bli verklighet. Klimatpanelen IPCC visar svart på vitt att klimatomställningen inte kan vänta. Vår sårbarhet talas det nu öppet om och vad vi är tvungna att göra. Böndernas allvarliga situation och vår livsmedelsförsörjning har kommit i fokus liksom eldistributionen och utbyggnad av elnäten. 

Alla kommer att drabbas när elbristen i höst gör sig påmind. Ullkoftor och fårskinnstofflor på, när värmen sänks i alla hus. Mer samåkning och kollektivtrafik. Dessutom måste all slags tågtrafik nu högprioriteras. Det är priset vi gärna betalar! Det har med vårt oberoende och frihet att göra samt framtiden för blivande släkten.