Som alla läst så har Motala kommun infört parkeringsregleringar i olika områden, och även för villagatorna Utsiktsvägen, Akasialiden och Källgatan, där det nu kostar nio kr per timme att stå.
Under hösten införs avgifter på flera villagator och orsaken är att hindra bilisterna att parkera kostnadsfritt. Man vill styra dom till de större betalparkeringarna där det ”bara” kostar sex kronor per timme.
De som bor där, och de som besöker boende vid gatorna ska idag betala 90 kronor per dygn för parkering. Detta kan överklagas av de bosatta om man anser sig personligen drabbad eftersom kommunen enligt Transportstyrelsen saknar stöd i lagen för besluten.
Möjligheten att ta ut avgift för parkering regleras av det som kallas för kommunala avgiftslagen (1957:259). I en handbok om lokala trafikföreskrifter från Sveriges kommuner och landsting finns en förklaring till vad lagen innebär och hur den ska tillämpas (sidan 42).
Den säger att en kommun ”bara får ta ut parkeringsavgifter om det behövs för att ordna trafiken” och förklarar vidare: "På en villagata där det normalt finns gott om parkeringsutrymme är det inte möjligt att ta ut parkeringsavgifter, eftersom några sådana inte behövs för att ordna trafiken.”
Har kommunen bemödat sig att utreda behovet av att "ordna trafiken" i dessa områden? Nej, enligt mig så bortser man från lagen och inför parkeringsavgift på gator där det helt och hållet saknas grund för det. En noggrannare utredning om hur det faktiskt ser ut i dessa områden och på de specifika gatorna saknas helt enligt kommunens beslutsunderlag.
Att avgiftsbelägga villagator utan att det faktiskt behövs för att ordna trafiken kan bara tolkas som ett sätt att öka kommunens intäkter. Det får en kommun inte heller göra, enligt en prejudicerande dom från Länsrätten i Skåne (2009-10-06, målnummer 1100-09). Domstolen underkände då en kommuns "behov av ökade intäkter" som giltigt skäl till höja parkeringsavgifterna.
När Stockholms stad införde parkeringsavgifter i Bromma år 2018 på lika outredda grunder överklagades beslutet av en privatperson. Både kommunen och Länsstyrelsen i Stockholm fick sedan bakläxa av Transportstyrelsen som upphävde beslutet för samtliga gator på grund av att staden inte hade visat att det faktiskt fanns behov av att ordna trafiken. Då grundlades ett prejudikat som utnyttjades för att upphäva kommande beslut för parkeringsavgifter i Stockholm (2019 och 2021), totalt över 200 gator.
Transportstyrelsens dom och andra nyligen införda parkeringsregleringar som saknar laglig grund visar på tjänstefel från Motalas politiker och tjänstemän enligt min uppfattning.
Om någon drabbad vill göra besväret att överklaga är det inte via Förvaltningsrätten (som bara kan avgöra om något brottsligt skett) utan direkt till Transportstyrelsen.
Vi medborgare har rätt att kräva mer av dem som jobbar åt oss och vi hoppas att politikerna själva kommer att revidera avgiftsbeläggningen. Beslutet måste rivas upp och göras om med ordentliga underlag.