Den 23/3 1962 skrev Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under en sammarbetsöverenskommelse i Helsingfors. Syftet med avtalet var att fördjupa samarbetet mellan de nordiska länderna på olika områden. Avtalet trädde i kraft den 1 juli samma år. Detta avtal utgör grunden för det nordiska samarbetet.
Föreningen arbetar för medborgarnas intresse av ett bättre fungerande samarbete i Norden, sprider kunskap om språk, kultur, historia och samhällsliv i de nordiska länderna och skapar nätverk mellan folk och länder. Föreningen Norden är en partipolitisk obunden organisation som bildades 1919. Medlemmar är enskilda personer, skolor, bibliotek och samverkande organisationer.
Coronapandemin har under det senaste året påverkat Föreningen Nordens uppdrag, verksamheten har avstannat, många planer har vi fått ställa in. Vad vi dock har uppmärksammat är att den senaste tiden har Föreningen Norden tagit en allt större plats på debattsidor, ledarsidor och rent allmänt. Detta mediala intressen är glädjande nyheter. Allmänhetens intresse har märkts i den undersökning Föreningen Norden gjorde under hösten 2020.
Undersökningen var riksomfattande och initierades och finansierades av Föreningen Norden med bidrag från Utrikesdepartementet. Den genomfördes under perioden september-november 2020 och bygger på en webbenkät med ett riksrepresentativt urval på cirka 1 900 personer, där både en allmänhet i Sverige och våra gränsregioner tillfrågats. Den kompleterades med en kvalitativ undersökning med djupintervjuer med sju experter på nordiska frågor och nordiskt samarbete.
Undersökningen som presenterats nu under februari månad visar att hela 82 procent vill stärka det nordiska samarbetet. Dessa siffror ger oss en stor möjlighet som förening att fortsätta arbeta för att Norden ska vara världens bästa region att bo, leva och arbeta i.
Högst på listan över vad den svenska allmänheten vill samarbeta om, är krissitutioner. Inte förvånande att det är hög prioritet med de erfarenheter vi har/haft under de senaste året när det bland annat gäller pandemin.
I Motala kommer föreningen Norden, att arbeta vidare med traditionella arrangemang, till exempel med biblioteket, studiebesök, firande av nationaldagen den 6 juni, deltagande vid Övralidsdagen den 6 juli, medlemsresa till Nordens folkhögskola Biskops Anrnö. Fortsatt arbete med miljöfrågor, demokratifrågor, folkbildning och kunskap, kultur och konst, arbetsmarknad och näringsliv. Vi har som målsättning att ta plats som en relevant och samhällsaktuell aktör.
Det nordiska samarbetet är unikt och verkligen värt att fira.