Det drabbar väl alla andra – inte oss

Kan eller vill Homo sapiens lära sig en ny livsstil, eller har vi fastnat i ekorrhjulet om den eviga tillväxten, vinstmarginal och kapital?

Insändare 24 oktober 2021 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dags för Homo sapiens att lära sig rätta mun efter matsäck, vi kan inte ersätta fossilsamhället med miljöskadliga alternativ.

Nyligen välkomnade Cementa beslutet om fortsatt kalkstensbrytning på Gotland fastän det påverkar grundvattentäkter och människors tillgång till rent dricksvatten. Men okej då, fortsätt med kalkstensbrytningen.

 

Konsekvensen ser vi här och nu: Under 2019 härjade stora skogsbränder i Australien under flera månader. Det fick förödande konsekvenser för djur, natur och människor. Minst trettiotre personer dog och mer än 3 000 hem blev förstörda.

Juli 2021 rasar sextio bränder i västra USA och Kanada. Den extrema värmen är dödlig och enligt The Guardian rapporterades om 486 plötsliga dödsfall under fem dagar.

Minst 190 döda efter regnväder i Tyskland och Belgien juli 2021. Under natten mot onsdag 18 augusti 2021 drabbades Gävleborg och Dalarna av kraftiga översvämningar.

Vulkanutbrottet på ön La Palma har nu pågått en månad, 2 000 byggnader har förstörts och runt 7 000 personer har fått evakueras från sina hem och lavan täcker mer än 742 hektar mark. Ja listan på klimatförändringarna är numera lång.

 

Så det absolut bästa för den här planeten är väl att fortsätta konsumera som om ingenting har hänt och hoppas på att bränder, översvämningar och miljöfarliga ämnen inte drabbar oss i Sverige.

För är det inte så att det drabbar alla andra, men inte oss, inte i Sverige och framförallt kommer väl ingenting att drabba Homo sapiens.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa