Lotta Lexén anser, enligt en artikel i MVT 8/10-2023, att det stora antal elever som bytt från kommunal skola till friskola inte är häpnadsväckande. Hon förklarar att en anledning till bytet kan vara den bristande inomhusmiljön på Vätternskolan och dess flytt till tillfälliga lokaler. Jag kan till viss del förstå hur Lotta Lexén resonerar, för vem vill ha sitt barn på en skola med bristande inomhusmiljö eller råka ut för att sitt barn behöver genomföra ett flertal byten av tillfälliga lokaler i väntan på en nybyggnation.
Men tappet av elever från kommunal skolor till friskolorna går inte att tillskriva enbart Vätternskolans problematik då flertalet elever som bytt skola aldrig varit elever på Vätternskolan. Det är förmodligen lättare och mer bekvämt att gömma sig bakom detta resonemang än att försöka reda ut varför vårdnadshavare och elever väljer bort den kommunala skolan.
Jag kan så klart inte tala för samtliga föräldrar. Men en grundregel vi har hemma är att det vi är nöjda med det behåller vi i vårt liv. Sådant vi är riktigt nöjda med vårdar vi och tar hand om. Det vi inte är nöjda med det försöker vi att förändra och om det inte är möjligt ersätter vi det med något bättre. Somliga val är lätta att göra så som att byta fabrikat på havregrynen i skafferiet eller leverantör av el. Andra val är svårare och kräver större eftertanke. Ett sådant val är byte av skola.
Att välja bort en skola man redan går på eller som ligger inom ens upptagningsområde innebär ofta ganska stor förändring i ett barns liv och det är inget som görs lättvindigt. På den nya skolan ska nya relationer skapas med vänner, lärare och pedagoger. Nya miljöer ska också bli en del av elevens nya vardag. Vårdnadshavare behöver inför ett sådant val försäkra sig om att deras barn kommer att uppleva trygghet på skolan. De behöver också försäkra sig att deras barn får rätt förutsättningar att ta till sig av de grundläggande kunskaper de behöver till nästa skolnivå. Samtliga av dessa faktorer kräver att vårdnadshavare och elev gör ett medvetet och genomtänkt val.
Den 9 oktober gick 470 pedagoger inom Motala kommuns skolor och förskolor ut och sa ifrån, det inte finns mer att spara i dessa verksamheter. Deras arbetsbelastning är redan för hög. Besparingarna som görs i skolan innebär för dem samt deras elever minskade resurser i både fysiska läromedel och kringpersonal så som elevsamordnare och elevassistenter. Den minskade vuxennärvaron i skolan är oroväckande med tanke på hur dagens samhälle ser ut för barn och unga. När antal elever med godkända resultat sjunker och frånvaron ökar så kanske det är läge att börja lyssna, Motala kommun.
Om ni nu vill erbjuda era invånare en skola som lever upp till de förväntningar lärare, vårdnadshavare och elever har bör ni kanske ta till er av de signaler som nu skickas till er från flera håll istället för att slå ifrån er dem och gömma er bakom ett resonemang. För det borde faktiskt vara häpnadsväckande att vårdnadshavare och elever väljer bort den kommunala skolan. För ni borde ju ha som mål att vara det bästa valet för samtliga. Och vem vill byta bort det som är bäst mot något som är näst bäst?