WHO räknar med att antalet demenssjuka i världen kommer att tredubblats till år 2050.
Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige. Idag lever ca 100 000 med sjukdomen och varje år insjuknar 15 000 i Alzheimers.
Denna folkhälsosjukdom uppmärksammas i Sverige och internationellt den 21/9 på Alzheimerdagen.
Vi har en hel del kunskap om sjukdomen såsom att de viktigaste riskfaktorerna är ärftlighet och hög ålder. Sjukdomen uppträder vanligast efter 65 års ålder men kan också uppträda tidigt i åldrarna 35-65 år.
Symtomen är av varierande art, som försämrat minne, svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå, hitta i den omgivande miljön, svårt att räkna, skriva och läsa samt att klara av praktiska moment i vardagen. Utmärkande är att symtomen kommer successivt.
Alzheimer sjukdom som är den vanligaste demenssjukdomen gör att hjärncellerna gradvis förtvinar och dör. Plack bildas i hjärncellerna som först uppstår i den del av hjärnan som kallas hippocampus och sprider sig därefter till tinnings- och hjässloben. Forskning har sett att kemiska signalämnen är förändrade. Signalämnen behövs för att nervcellerna ska kunna kommunicera med varandra för att hjärnan och kroppen ska fungera.
En sådan substans är acetylkolin. Vid Alzheimers sjukdom har hjärnan brist på denna substans, men också andra som dopamin, serotonin och noradrenalin. Här finns läkemedel, så kallade bromsmediciner som verkar för att bromsa, minska och lindra sjukdomens framfart. Det är mycket viktigt att börja behandla sjukdomen så fort diagnos ställts.
Att drabbas av Alzheimers sjukdom är en stor tragedi och för anhöriga ett mycket svårt besked. Sjukdomen börjar smygande och det är vanligt att man grubblar över sin nedsatta förmåga. Det är som en kvinna en gång sa till mig ”Det är som att jag ser mig själv i ögonvrån och att jag vinkar till mig själv…”
Demensföreningen i Motala arbetar för den drabbade och dennes omgivning, för att de ska få stöd, vägledning och kunskap samt för att kunna arbeta för ett demensvänligare samhälle.
Vårt mål ska vara att höja livskvaliteten för den demenssjuke och deras anhöriga.