Det är inte Zeros ansvar att lösa kommunens markproblem

Lalandiaprojektet är som ett avgrundsdjupt slukhål! Miljon efter miljon försvinner i det bottenlösa mörkret.

Idag äger BK Zeros drygt 50 000 kvadratmeter mark där man har fotbollsplaner och camping.

Idag äger BK Zeros drygt 50 000 kvadratmeter mark där man har fotbollsplaner och camping.

Foto: Peter Calén

Insändare2022-08-20 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att kommunen står inför stora besparingskrav och trots kommunens gigantiska investeringsplan så fortsätter kostnaderna för Lalandia att ticka på. För var dag som går framstår det som mer och mer osannolikt att kommunen kommer finna en lösning för att leva upp till sitt erbjudande till Lalandia. Men samtliga partier och politiker fortsätter ändå att i oförminskad takt tala sig varma för projektet.

Lalandia säger sig behöva cirka 280 000 kvm för sin anläggning och Varamon är området som visats upp och erbjudits. Tanken var/är att sprida ut allt på fem olika platser inom bostadsområdet. Det har medfört att fem nya detaljplaner tagits fram. Av dessa fem planer har domstolen underkänt tre. Hur det går med planen där huvudanläggning ska ligga är fortfarande oklart. Ärendet ligger hos Mark- och miljööverdomstolen för överprövning. 

Det är svårt att finna så mycket ledig mark i Varamon som kommunen lovat danskarna. Efter alla motgångar, genom domstolsbeslut som underkänt detaljplanerna, letar nu kommunen efter ny mark för Lalandias räkning. Fortfarande är det bara Varamon som gäller! Fotbollsklubben Zeros äger ett stort markområde i Varamon och här trodde sig kommun hitta en lösning. Men Zeros tackade nej till erbjudandet om 4 miljoner till kassan samt att kostnadsfritt få förfoga över nya fotbollsplaner, föreningslokal och omklädningsrum. En av de tre planerna, den med konstgräs, skulle de dock få betala hyra för. 

Om man jämför erbjudandet Zeros fått med vad kommunen betalade för Långgolfen, som köptes för Lalandias räkning, så blir det svårt att förstå att man från politikerhåll kan tycka att erbjudandet är ”högst relevant” och ”ett skäligt bud”. Långgolfen köptes i april 2017 och då betalade kommunen 4 420 000 för 7 929 kvadratmeter mark vilket omräknat per kvadratmeter blir 557 kr/kvm. Zeros ytor är i storleksordningen cirka 50 000 kvm. Kommunen har nu erbjudit Zeros en köpeskilling om 4 miljoner. Det blir 80 kronor per kvm! Om Zeros skulle få samma pris som kommunen betalade för Långgolfen, 557 kr/kvm, skulle prislappen hamna på cirka 28 miljoner. Jämförelsen med Långgolfen blir sålunda att de nya byggnaderna och planerna Zeros erbjudits att nyttja kostnadsfritt skulle betinga ett hyresavtal värt 24 miljoner! Nu ska man ha klart för sig att affären med Långgolfen genomfördes för mer än fem år sedan så priset 557 kr/kvm är rejält inaktuellt. Prisutvecklingen på fastigheter har var mycket positiv de senaste åren och priserna för mark i Varamon ligger i toppskiktet. Medlemmarna i Zeros har säkert detta klart för sig och gör, i mitt tycke, helt rätt som avböjer kommunens erbjudande.

Det är inte Zeros ansvar att lösa kommunens markproblem för att få hit Lalandia. Zeros har inget ansvar för om Lalandiaplanerna går om intet och ska inte beskyllas för att sätta käppar i hjulet. Inte heller de som överklagat detaljplanerna, och som vunnit i domstol, har något ansvar för att etableringen försvårats. Ansvaret vilar till 100 procent på kommunen som tagit fram undermåliga detaljplaner. Ansvaret vilar mycket tungt på kommunens politiker som erbjudit något de uppenbart verkar få mycket svårt uppfylla, de har så att säga ”sålt skinnet innan björnen är skjuten”.

Om nu även detaljplanen för huvudanläggningen underkänns av domstol så blir det ytterligare ett nederlag för Motala kommun på grund av undermåligt detaljplanearbete. En kommun som inte gör korrekta och tydliga detaljplaner från början bör vara införstådd med att överklaganden kan komma. En detaljplan ska vara så tydlig och noga genomarbetad att tolkningsfrågor ej uppstår. Om allt görs rätt från början så finns det inget att överklaga! Kanske dags för en ”Lex Motala kommun” så att kommunerna runt om i landet inser vikten av att göra korrekta detaljplaner så att överklaganden och långa handläggningstider i domstolarna undviks.

Att överklaga är en demokratisk rättighet. Nu finns det personer som gång på gång gör uttalanden i olika medier om de som överklagat planerna för Lalandia att ”man behöver inte överklaga bara för att man får”. Till dessa vill jag rikta en fråga: Finns det andra lagöverträdelser som man ska se mellan fingrarna på och underlåta att anmäla för att få prövade i domstol? Till exempel miljöbrott, stöld, ekonomisk brottslighet, misshandel och så vidare. Vad är det ni menar ni Lalandiaförespråkare som hela tiden gnäller och klagar på de som överklagat detaljplanerna?