Det är dags att lägga ned Hälsocenter

"Den ursprungliga målgruppen för Hälsocenter är inte de som går där idag utan det är personer som behöver stöd och hjälp med sin träning på ett helt annat sätt än det som erbjuds" skriver insändarskribenten.

"För den målgruppen – friska äldre finns det väldigt fin verksamhet hos flera av de av näringslivet drivna gymmen, både i Motala tätort och i Borensberg" skriver insändarskribenten.

"För den målgruppen – friska äldre finns det väldigt fin verksamhet hos flera av de av näringslivet drivna gymmen, både i Motala tätort och i Borensberg" skriver insändarskribenten.

Foto: Mostphotos

Insändare2021-12-10 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det räcker nu, dags att lägga ner Hälsocenter! Återigen kan vi läsa i tidningen om protester mot att Hälsocenter förändras. Man skjuter folkhälsan framför sig samt sitt eget åldrande som argument för ett bevarande av Hälsocenter i dess nuvarande form.

Den ursprungliga målgruppen för Hälsocenter är inte de som går där idag utan det är personer som behöver stöd och hjälp med sin träning på ett helt annat sätt än det som erbjuds.

Men de kommer inte till Hälsocenter för de kan inte ta sig till lokalen på ett smidigt sätt. För den målgruppen – friska äldre finns det väldigt fin verksamhet hos flera av de av näringslivet drivna gymmen, både i Motala tätort och i Borensberg.

Träningen i dessa anläggningar har öppet året runt, har samma maskiner, eller till och med flera, som Hälsocenter och dessutom ett större utbud av både gymnastikpass och bassängträning.

Att det skulle vara skrämmande att gå på ett ”vanligt” gym är för mig en gåta – besök dessa fina gym en förmiddag och du kommer se äldre personer som tränar, umgås och mår bra. För förutom träningen så finns en stor social gemenskap på gymmen och du får även möjlighet att utveckla din träning med att prova på nya saker och dessutom stänger inte dessa gym för personalens ledigheter. 

Detta är att arbeta förebyggande med folkhälsan hos äldre eftersom den bästa effekten får du av regelbunden träning, året runt, två till tre gånger i veckan och i sällskap med andra.
Är det verkligen möjligt att Motala kommun som offentlig aktör får driva konkurrerande verksamhet i form av gym? 

Enligt min kunskap på området så är svaret NEJ – det får inte kommunen. Det är alltså dags för Motala kommun att lägga ner Hälsocenter i dess nuvarande form!
Jag är själv pensionär och har stort utbyte av att träna på gym.