Den 29 november förra året skrev Nicklas Rudberg (S), ordförande i bildningsnämnden, en insändare till MVT där han försvarade beslutet att lägga ner Godegårds skola. Där kan man läsa:
”Utifrån det låga elevantalet och endast ett par lärare gjorde professionen, inklusive facken, bedömningen att vi inte klarar skollagens åtagande på en skolhuvudman. Det finns inte tillräcklig dynamik för att bedriva en god undervisning. Resurser i form av stöd till eleverna blir obefintliga. Lärarna får ingen möjlighet att aktivt verka i kommunens nätverk för skolutveckling. Utifrån detta, att vi inte klarar av att leva upp till skollagens krav, beslutade vi att lägga ner skolan och dela upptagningsområdet till de närmsta skolorna.”
Att facken stödde nedläggningen av skolan är som vi vet inte sant. Och att beskriva tre lärare med 100 procent behörighet, samt assistenter, som ”endast ett par lärare”, är i mina ögon lite nedlåtande. Under hela hösten fick vi höra att det inte gick att behålla kvalitet på undervisningen i en sådan liten skola. Frustrerande för oss föräldrar som visste att kvaliteten var mycket hög, och förolämpande mot kommunens anställda lärare på skolan.
Nyligen fick vi så ett mejl från Kristdemokraterna i Motala kommun, med en tabell över alla skolors resultat i Motala kommun för höstterminen 2018. Det vill säga sista terminen innan skolan lades ner. Och där ser vi ett bekant namn sticka ut, som den skola med bäst resultat. 100 procent godkända elever, högst genomsnittlig betygspoäng och högst andel behöriga lärare (100 procent).
Så det var inte en liten skola som kämpade med kvaliteten på undervisningen som lades ner, utan det var den bästa i kommunen.
Anna Hellqvist