Demokratin hotas när folkbildningen bantas

Minskade bidrag gör det allt svårare för studieförbunden att verka, menar insändarskribenterna.

Minskade bidrag gör det allt svårare för studieförbunden att verka, menar insändarskribenterna.

Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX

Insändare2023-09-24 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen gör det allt svårare för studieförbunden att verka när bidragen minskas rejält. Hundratusentals deltagare runt om i Sverige kommer att drabbas på ett eller annat vis. 

De regerande Tidöpartierna med SD i spetsen har inte tagit fram osthyveln utan yxan när de kapar de ekonomiska förutsättningarna för studieförbunden. Nästa år minskas stödet med 250 miljoner kronor, året därpå med 100 miljoner och 2026 med 150 miljoner.

Sverige har tio studieförbund och det finns verksamhet i landets samtliga 290 kommuner. Flera hundra tusen personer studerar, förkovrar sig och håller sina intressen igång i olika utbildningar och studiecirklar varje år. På vilket vis Motalas studieförbund och dess deltagare kommer att påverkas vet vi inte i skrivande stund, bara att det sannolikt är förändringar att vänta.      

Folkbildningen har sina rötter i 1800-talet och består av verksamheter och institutioner vid sidan om det formella utbildningsväsendet i Sverige. Det handlar om studieförbund, folkhögskolor, folkbibliotek, läsecirklar och föreläsningsföreningar. 

Staten har fyra syften med att stötta folkbildningen: 

Att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet. 

Syften så vackert klädda med ord, men som i verkligheten säger något helt annat när Moderater, Sverigedemokrater, Kristdemokrater och Liberaler sagt sitt i höstbudgeten. 

Alla är välkomna till studieförbunden, men betyder kanske än mera för dem som har långt till arbetsmarknaden, ofrivilligt ensamma och nya svenskar.

Sittande regering och kommunpolitiker vittnar om att civilsamhället är viktigt när tiderna försämras och kriserna avlöser varandra. I det sammanhanget är studieförbunden betydelsefulla aktörer. Att då minska på bidragen är lika häpnadsväckande som upprörande. Konsekvensanalysen lyser med sin frånvaro. Det är uppenbart att Tidögänget vill försöka tysta oppositionen. Vi Socialdemokrater räds att demokratin kommer att urholkas, att samhället blir tystare. Att tilliten till varandra naggas. Att Sverige blir ett farligare och fattigare land att leva i. 

Folkbildning är viktigt för människor och utvecklingen av ett välmående samhällsbygge. 

Johan Andersson (S) ordförande i Motala Arbetarkommun 

Elias Georges (S) oppositionsråd