Svar på "(S): Motala Kvinnojour är otroligt viktig – förläng avtalet"
För det första måste vi anpassa oss till den nya socialtjänstlagen som snart träder i kraft. För det andra vill vi att kvinnojourens avtal ska löpa samtidigt som kommunens andra avtal, så att vi lättare kan få en helhetsbild vid framtida översyner.
Vi vill se en bredare och mer inkluderande strategi för att bekämpa våld i nära relationer. Den nya socialtjänstlagen innebär att stödet ska omfatta alla som utsätts för våld, oavsett kön, ålder eller bakgrund, vilket gör insatserna mer rättvisa och anpassade efter individens behov.
Motala kommuns eget Team våld i nära relation erbjuder redan idag en bred palett av hjälpinsatser och stöd till barn och ungdomar som upplevt våld i hemmet, till våldsutsatta och till våldsutövare. Kommunens team erbjuder även särskilt stöd till personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
Kommunens roll i att förebygga och hantera våld har redan stärkts, men vi ser behov av fler insatser som riktar sig både till utsatta och förövare. Vi måste se till att även barn och män som utsätts för våld i nära relation får samma stöd och hjälp som kvinnor. Genom tidiga insatser kan vi minska våldet och skapa en tryggare vardag för fler.
För att skapa en mer effektiv och samordnad hjälpstruktur vill vi att avtalen för arbete med våldsutsatta synkas med kommunens övriga avtal. Detta förenklar administrationen och gör det lättare att få en helhetsbild av stödet som erbjuds.
Civilsamhället, och inte minst kvinnojourerna, är en viktig partner i detta arbete. Därför vill vi stärka och komplettera samverkan mellan kommunen och olika aktörer i civilsamhället. För att det ska bli så bra som möjligt måste vi säkerställa tydliga och enhetliga avtal som underlättar det gemensamma arbetet mot våld i nära relationer.
Ingen ska behöva leva i en relation där man utsätts för våld – oavsett kön, ålder eller bakgrund. Kommunen och civilsamhället måste sluta upp för att gemensamt kunna erbjuda den hjälp och stöd som behövs.