Civilkurage – vad är det?

Civilkurage är mod att stå för sin åsikt även när det innebär en personlig risk.

Insändare2014-12-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen. Den som har civilkurage har också ofta modet att ingripa när någon blir utsatt och behöver hjälp. Man kan säga att civilkurage är raka motsatsen till uttrycket “Sköt dig själv och skit i andra”.

Om du känner att du kanske inte har så mycket civilkurage så kan du faktiskt lära dig att bli bättre på det. Du kan börja i det lilla och lova dig själv att exempelvis våga säga vad du tycker vid släktmiddag eller fikar med kompisar och så vidare. Om någon säger något som du tycker är helt fel så kan du berätta hur du själv ser på saken och förklara att du håller inte med. Det kan kännas jobbigt ibland, men samtidigt är det skönt att känna att man står för sin åsikt och vågar tala om det. Då kan också andra som känner på liknande sätt våga säga sin mening. Kanske är ni många som känner likadant, men ingen har vågat säga något?

I många länder finns en civilkurage lag som innebär att var och en är villig att ingripa när en annan människa befinner sig nöd. Denna lag gäller bland annat i Norge, Danmark, Finland, Schweiz, Belgien och Frankrike. Men än finns det ingen civilkurage lag i Sverige. Något jag tycker Sverige borde införskaffa!

Läs mer om