Brottsofferjouren granskas inte

Vilken kvalitet Brottsofferjourens arbete håller är inte lätt att säga, menar skribenten.

Vilken kvalitet Brottsofferjourens arbete håller är inte lätt att säga, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2019-01-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Brottsofferjouren hade ett löfte", 12/1.

Att en företrädare för en kommun skulle kunna ge ett muntligt löfte är väldigt naivt att tro. Tänk efter hur skulle det vara om kommunens företrädare i förväg skulle kunna avge bindande löften. Det måste alltid finnas ett godkänt beslut innan något kan vara bindande från en kommuns sida.

Kommunen själv bestämmer om man anser att ett IOP-avtal skall tecknas. Förekomsten av IOP-avtal startades 2010 så det är en ganska ny företeelse och formerna verkar ännu inte kristallklara eftersom regeringen 7 juni 2018 har tillsatt en utredning som ännu ej är klar men skall redovisas senast 14 december 2019.

Ifall IOP-avtalen initieras av de ideella organisationerna kan risken vara stor att otydligheter och oklarheter förekommer varför kommunerna bör ha sin fulla rätt att avvakta med tecknandet av sådana avtal om man känner någon form av osäkerhet i utformningen.

När det gäller kompetens och kvalitet finns det tyvärr inget bra instrument att mäta detta med varför man gärna själv framhåller sin egen duglighet när dessa saker kommer på tal.

Att Brottsofferjouren Sveriges regler med minimikrav i sin nuvarande utformning skulle vara en garant för kvalitet och kompetens finns inga belägg för. Någon oberoende granskning förekommer inte.

Jag förstår att det är känsligt för er att svara på frågan hur ni hanterar ärende rörande kommuner, som ni ej har avtal med, så det får vara obesvarat!

I övrigt anser jag frågorna klarlagda och avslutar härmed vidare debatt.

Gunnar L