Bristande hänsyn till barnens säkerhet

Vem i Motala kommun tar ansvar för barnens bästa?

Maribergsskolan i Motala.

Maribergsskolan i Motala.

Foto: Anders Törnström

Insändare2021-04-20 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Lalandia bygger sina lägenheter och hus vid nuvarande Folkets Park, så kommer all trafik till och från dessa att passera Mariebergsskolan och de förskolor som ligger där. Även servicetrafiken till Lalandias anläggning samt kollektivtrafiken ska köra där. En parkeringsplats för 500 bilar planeras mitt emot Gustavsviks förskola.

I trafikutredningen som ligger till grund för detaljplanen står det ”Mariebergsgatan får en kraftig ökning av trafiken, men de absoluta talen är fortfarande låga med 1 600 - 2 400 beräknade fordon per årsmedeldygn. Under högsäsong, juli månad, beräknas dygnsmedeltalet vara lägre än på årsbasis beroende på att Mariebergsskolan då har begränsad verksamhet vilket får stor betydelse för trafikbelastningen. Trafikutredningen bedömer att konsekvenserna avseende tillgänglighet och trafiksäkerhet runt Mariebergsgatan blir små.” Vi kan också läsa ”Utredningen visar att en ökning av ekvivalenta ljudnivåer motsvarande ca 2 dBA kan förväntas. Mariebergsskolans gård ligger på ett tillräckligt avstånd från vägen och bedöms inte påverkas. Förskolan får en större del av sin gårdsyta än tidigare där det överskrids 50 dBA. En kompletterande bullerutredning har därmed gjorts med förslag till åtgärder i form av bullerplank.” (Detaljplan för Folkets Park 1 m.fl. sid 31,32.)

Hur kan man säga att konsekvenserna blir små? Har de som gjort utredningen överhuvudtaget varit i detta område och sett hur många barn som förflyttar sig där?

Och hur kan kommunen utsätta barnen för så mycket trafikbuller att det måste byggas bullerplank? Det ska även påpekas att utredningen inte säger någonting om den ökade halten avgaser i luften som barnen utsätts för.

Innan kommunen går vidare i arbetet och lägger ut en enda krona till på att förbereda marken för Lalandias etablering behövs det en djupare trafikutredning och en barnkonsekvensanalys. Ett annat förslag till hur trafiken ska ledas måste tas fram! Det finns nog bara två alternativ för att det ska fungera både för barnen och Lalandias gäster. Antingen ska trafiken gå via Varamonvägen och Badstrandsvägen, det vill säga Varamonvägen stängs inte av, eller så förlängs Pärlvägen eller Mariebergsvägen och en ny väg dras genom skogen till Lalandias Aquadome.

Den här oacceptabla trafiklösningen har påpekats för kommunen tidigare, men inget har hänt. När det gäller trafikplatsen vid Badplatsvägen (McDonald’s) så har kommunen insett att den ursprungliga trafikanalysen var felaktig och man ska hitta nya lösningar. Det är väldigt viktigt att man gör samma sak här. För barnens skull.