Boende i Varamon: "Vi känner oss överkörda"

Från och med lördag den 15 maj har nu införts parkeringsförbud i hela Varamon.

"Om jag nu parkerar utanför vårt hus, där vi bott i 49 år utan problem, kostar det 800 kronor i felparkeringsavgift" skriver insändarskribenten.

"Om jag nu parkerar utanför vårt hus, där vi bott i 49 år utan problem, kostar det 800 kronor i felparkeringsavgift" skriver insändarskribenten.

Foto: Therese Trogen

Insändare2021-05-17 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På alla gator, utom där det finns skylten "parkering tillåtet".

I och med att man passerar vägmärket "zon med parkeringsförbud". De finns uppskattat vid alla infarter till Varamon. Zonen slutar med ett vitt slutmärke.

Detta innebär att boende i Varamon, eller besökande, får nu inte parkera på gatan utanför husen. Alla fastigheter har inte utrymme på tomten för flera bilar. Om det kommer gäster, får de inte parkera på gatan, som är bred, utan köra till en giltig parkeringsplats, som oftast är avgiftsbelagd. Kanske 500 meter från huset?

Varför har detta kommit till? Mycket beroende på det kaos som uppstod när det kom många besökande till stranden. Flera parkerade fel och då blev det problem om exempelvis en stor brandbil, eller andra blåljusfordon att komma förbi. 

Det var problem på smalare gator, där de parkerade bilar på båda sidor. Alla boende i området är helt klar om detta. Men, om man tillåter parkering bara på ena sidan av gatan, är problemet borta, då det finns plats för en brandbil. Att det med ena sidan gatan tillåta parkering, skulle det bli många p-platser.

Norra delen av Varamon är mycket besökt av framförallt familjer med barn.

Nu måste de parkera på en p-plats som inte rymmer många bilar. Ofta tidigt fullbelagd. Då måste de söka upp en parkering på kanske 500 meter bort och sen gå med små barn, matsäck och leksaker till stranden.

Tidigare var det tillåtet att parkera på ena sidan (den västra) på Bispgatan, som säkert rymde ett hundratal parkerade bilar. Personligen tror jag det blir ett stort kaos när det kommer många att besöka stranden och inga p-platser finns i hyfsad närhet.

Det som stört mig och många andra, är att det kom en lapp i brevlådan att nu får du inte parkera utanför ditt hus! Utan att tillfråga de boende. Ingen konsekvensutredning, utan man har bara skrivit ett papper om att det är förbud. Om jag nu parkerar utanför vårt hus, där vi bott i 49 år utan problem, kostar det 800 kronor i felparkeringsavgift. 

Sen är det kanske fem dagar om året det är många på stranden och problem.

Vi känner oss överkörda, utan att bli tillfrågade. Ska bli intressant att se hur många parkeringsböter det kommer att skrivas efter den 15 maj!