Blanda inte mjuka barn och unga med hårda fordon

Nu är det gjort! Handsken är kastad.

"Så nu kastades handsken om huruvida det är säkrast för Vadstenas mjuka barn och ungdomar med flera" skriver insändarskribenten.

"Så nu kastades handsken om huruvida det är säkrast för Vadstenas mjuka barn och ungdomar med flera" skriver insändarskribenten.

Foto: MVT arkiv

Insändare2021-04-27 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har i ett öppet brev (diarienummer 2021:101) till kommunen utmanat Vadstenas Kommundirektör Madeleine Andersson I en trafiksäkerhetsfråga. Av vilken anledning? Jo, sedan många år råder förbud för fordon över 3.5 ton att köra på gamla söders små villagator, där mängder av barn och ungdomar cyklar, springer, går på väg till skolor, sporthall, simhall med mera. Entreprenadfordon, lastbilar och traktorer är hårda och Vadstenas barn mjuka resonerade då trafiksäkerhetsnämndens kloka ledamöter och förbjöd alla de hårda att köra över gamla söder om man inte hade ett ärende där.

Nu många år senare gjorde någon på samhällsbyggnadsförvaltningen en ”hittepåtolkning” av trafikföreskrifterna och började tillåta ALLA kommunala eller inhyrda fordon (tunga eller ej) att fritt köra genomfart på alla gator på gamla söder. 

Jag skrev till den som jag tänkte lagklokaste tjänstemannen i kommunen, Kommundirektören. I förra veckan fick jag ett svar med bland annat följande innehåll; ”Ibland är det dock oundvikligt att fordon måste framföras även på Villagatan, exempelvis på tider när det är absolut olämpligt att till exempel välja gatorna vid våra skolor”. Hon skulle nu instruera samhällsbyggnadsnämden att i kommande sammanträde fatta nya beslut pga detta.

Jag i min tur förstod ingenting! De kommunala och inhyrda fordonen ska självklart som alla andra åka den trafiksäkraste rutten via Industrivägen till väg 206 och gamla nu trafiksäkra genomfarten och vidare till sin destination oftast nere i stan. Alternativt köra väg 206 via nya förbifarten till exempelvis Drottningmarken eller Starby. De kommer inte att skymta någon skola under resan.

Så nu kastades handsken om huruvida det är säkrast för Vadstenas mjuka barn och ungdomar med flera. Att alla kommunala fordon i framtiden ska ges lov att fritt åka över gamla söder eller ska de färdas via väg 206 till sina destinationer. Det öppna brevet kan man få kopia av via kommunkontoret.