Efter att ha skrivit två debattinlägg (MVT 8 apr och 22 apr 2021) om den privatägda Kunskapsskolans ansökan att få etablera sig i Motala har mina farhågor om de negativa konsekvenserna av en sådan etablering nu besannats.
Kunskapsskolan ingår i en koncern vars huvudägare är Peje Emilsson som bl annat varit politisk aktiv i Moderaterna under många år. Han anses ha varit den aktivaste lobbyisten för fri etableringsrätt inom grundskolan.
Moderaterna i Motala arbetade aktivt, och framgångsrikt, för att få Kunskapsskolan etablerad i kommunen och uttryckte då att det skulle innebära en stor och positiv tillgång för Motalas grundskola.
Nu är skolan här och i höstas började 236 elever sina studier där i årskurs 4 - 8 och tog med sig sin skolpeng dit. Det har fått stora konsekvenser för de kommunala grundskolorna eftersom dessa elever redan hade en skola, klassrum, skolbänk, lärare och annan skolpersonal. Det innebär naturligtvis att de skolor som de 236 eleverna kom från har kvar kostnaderna men saknar skolpengen för de elever som lämnat. Och det är betydande belopp! För läsåret ht 23/vt 24 betalar Bildningsförvaltningen drygt 20 miljoner kronor till Kunskapsskolan.
Dessa 20 miljoner måste skolförvaltningens personal och skolledarna på kommunens skolor skära bort verksamheter för. Ingen avundsvärd uppgift! Men det är klart att kommer det inga nya pengar till grundskolan så ryker El Sistema och flera landsbygdsskolor tvingas stänga, sannolikt blir det också uppsägningar som följd.
Skulle förvaltningen misslyckas med att dra in de 20 miljonerna innebär det att kommunens medborgare betalar dubbelt för de 236 elever som börjat på Kunskapsskolan. Det ser illa ut men är ändå bara halva sanningen.
Nästa läsår räknar Kunskapsskolan med att rekrytera ytterligare ca 220 nya elever från de kommunala grundskolorna, det har man dimensionerat sin verksamhet för.
Så om förvaltningen lyckas hantera de 20 miljoner som försvinner detta läsår har man nästa sommar ett nytt underskott på ca 20 miljoner som man tvingas betala till Kunskapsskolan för läsåret -24/-25.
Kommer det då inga ökade statsbidrag till kommunerna som kan kompensera för detta så väntar nya kännbara nedskärningar för de kommunala grundskolorna. Sannolikt leder det till att skolorna koncentreras till tätorten läsåret -25/-26, med stora klasser på mellan- och högstadiet.
Så medan de privatägda skolorna frodas och genererar säkra vinster till ägarna, utarmas de kommunala skolorna!
Vill vi ha det så?
Kaj Persson