Att öppna förlossningen i Motala igen är en ren utopi

"Efter nedläggningen av förlossningen föll jourverksamheten till stor del i övriga verksamheter" skriver insändarskribenten.

Insändare 31 augusti 2022 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "C-toppens valutspel: Öppna förlossningen i Motala igen" 24/8.

Detta förslag tyder på att politikern inte vet hur sjukvård fungerar. För att driva en förlossningsavdelning krävs följande:

Ständig jour och beredskap inom akutmottagning, gynekologi, kirurgi, anestesi, operationsavdelning, röntgen med mera. Förutom själva förlossningsavdelningen. På alla dessa enheter behövs personal dygnet runt i form av sjuksköterskor, undersköterskor och läkare, de sistnämnda behövs ofta i två jourkedjor. Så var det på Motala lasarett 2003 innan förlossningen lades ner. 

Efter nedläggningen av förlossningen föll jourverksamheten till stor del i övriga verksamheter, och det är i dag inget akutsjukhus. Det följer ett tydligt mönster som tillämpats nu i cirka 25 år, och har lett till att ett stort antal välfungerande akutsjukhus nedgraderats, och akutverksamheten på de större sjukhusen är överbelastade. Hela processen har skett i samförstånd i de större partierna, och endast små, lokala sjukvårdpartier har kämpat emot.

Att öppna förlossningen i Motala igen är en ren utopi, och ej genomförbart.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa